Biznis vesti

FSS osnovao preduzeće za upravljanje stadionima u Leskovcu, Zaječaru i Loznici - kako će sve da izgleda?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski savez Srbije osnovao je preduzeće FSS Stadioni d.o.o. koje će se baviti upravljanjem novim fudbalskim objektima koji su izgrađeni u Leskovcu, Zaječaru i Loznici.

Na portalu Agencije za privredne registre objavljeno rešenje o osnivanju, kao i Osnivački akt tog preduzeća. Na njemu piše da je ovo preduzeće na adresi sedišta Fudbalskog saveza Srbije i da je registrovano za delatnost upravljanja sportskim objektima. Jedini vlasnik preduzeća je Fudbalski savez Srbije, koji je na ime osnivačkog kapitala upisao 100 dinara.

Za direktora firme imenovan je Ljubisav Sekulić, predsednik komisije za stadione, bezbednost i sigurnost u FSS.

Pilikom posete novom stadionu u Leskovcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će upravljanje novim stadionima biti povereno nekom od najboljih svetskih provajdera. 

Vučić je tada rekao i da će država napraviti takav ugovor kako bi se deo troškova vratio kroz lokale, koncerte i bioskopske projekcije. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Morate da pravite koncerte, da pravite hiljadu dodagađaja da bi to moglo da se isplati. Održavanje travnatog terena na stadionu u Leskovcu košta od 12.000 do 15.000 evra mesečno. Da ne pričam o ostalim troškovima, struje, zapolseni... Sve to se vrati kada imate dobrog operatera", rekao je Vučić tokom posete leskovačkog stadiona.

Dugalić: Realna mogućnost bi bila dovesti inostrane stručnjake

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu u penziji, Veroljub Dugalić kaže za Euronews Srbija da naša zemlja nema dovoljno kadrova koji bi upravljali novoizgrađenim stadionima, kao i da bi realna mogućnost bila dovesti inostrane stručnjake koji bi se time bavili.

"Ako je neko određen za upravljanje tim objektima, recimo stadionom, to podrazumeva kompletno vođenje tog stadiona. Ne samo obaveze redarske službe, obaveze finansijskih tokova, cash flow, infrastruktura koja postoji, održavanje kompletne te infrastrukture na stadionu. I to je zaista veliki posao. U osnovi, kad je stadion u Leskovcu otvoren imali smo izjavu predsednika Vučića da mi nemamo kadrove za teko nešto. Nije isključeno da dovedemo stručanka iz inostranstva", rekao je on.

Objašnjavajući o koliko zahvtenom poslu je reč, Dugalić navodi primer Grčke koja je 2004. godine dobila organizaciju olimpijskih igara. Kako kaže, zemlja se dosta zadužila da bi napravila sve objekte u okviru organizacije, i kako dodaje, sve je bilo bajkovito dok je manifestacija trajajala. Međutim, objašnjava, na tome se i završilo.

"Kad su završene igre, većina tih objekata se loše održavala i uglavnom su propali, zapušteni potpuno. Nije imao ko da to održava. Ja ne želim da kažem da će i kod nas ovo biti tako zapušteno. Međutim, veliki je posao održavati takve objekte. Znači, jedna je veština osnovati firmu, a druga je veština voditi firmu. A ovo jeste jedna velika firma", rekao je.

Dugalić kaže da je važno obratiti pažnju da su u pitanju tri stadiona u tri različita grada.

"Treba da budemo svesni da je svaki stadion posao za sebe. Čini mi se da je i predsedinik rekao da je to veliki posao. Na primer za održavanje stadiona u Lekskovcu čini mi se da je potrebno oko 15.000 evra. Hajde da vidimo šta je sve potrebno da bi šta je potrebno da bi neki stadion, neki od ta tri stadiona, bio ekonomski održiv. Potrebno je mnogo. Potrebno je da bude veliki menadžer predsednik. Menadžer koji će da taj stadion tako da pripremi, da se sve iskoristi na racionalan način i da se na taj način ostvaraju prihodi kojima će da se pokrivaju troškovi koji su neophodni za održavanje jednog stadiona", rekao je on.

Kako dodaje, ne zna kako će tačno da izgleda kompletna infastruktura na stadionu, ali dodaje da je svakako potrebno veliko iskustvo jer su u pitanju veliki projekti.

"To je posebna veština voditi tako nešto. Svaki od tih gradova i stadiona ima svoje specifičnosti. Video sam da su to stadioni sa oko 8000 mesta... To nije malo", dodaje.

Komentari (0)

Biznis