Biznis vesti

Španska ministarka finansija biće nova predsednica Evropske investicione banke

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

20:21

Španska ministarka finansija biće nova predsednica Evropske investicione banke
Nadia Kalvinjo - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert, File

veličina teksta

Aa Aa

Španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo biće nova predsednica Evropske investicione banke (EIB), saglasile su se danas zemlje članice EU. 

Kalvinjo bi trebalo da dužnost predsednice banke, sa sedištem u Luksemburgu, preuzme 1. januara, kada istiće mandat aktuelnom predsedniku EIB Verneru Hojeru, prenosi Politiko.

Kalvinjo je novinarima u Briselu rekla da će EIB imati "još važniju ulogu u budućnosti da finansira zelenu tranziciju kako bi pružila finansijsku podršku obnovi Ukrajine i podržala ulogu Evrope u svetu". 

"Zahvalna sam i počastvovana sam što sam dobila podršku mojih kolega ministara finansija da budem na čelu Evropske investicione banke", rekao je Kalvinjo.

Tokom nadmetanja za lidera EIB, koje je trajalo proteklih nekoliko meseci, jedna od protivkandidatkinja Kalvinjo bila je Margrete Vestager, koja je uzela odsustvo sa dužnosti evropske komesarke za digitalnu agendu i konkurenciju. 

Ministri finansija 27 država članica EU izabrali su Kalvinjo na sastanku u Briselu nakon što su veći deo protekle noći proveli razgovarajući, ali nisu uspeli da postignu dogovor o reviziji nacionalnih pravila o potrošnji, koju bi izvela EU.

Komentari (0)

Biznis