Biznis vesti

Đedović Handanović: Energetska zajednica označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u energetskom sektoru

Komentari

Autor: Fonet

12/12/2023

-

12:10

Đedović Handanović: Energetska zajednica označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u energetskom sektoru
Đedović Handanović: Energetska zajednica označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u energetskom sektoru - Copyright Emilija Jovanović/MRE

veličina teksta

Aa Aa

Energetska zajednica označila je Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u prethodnih godinu dana, najviše zahvaljujući napretku u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru, saopštila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je navela da je Srbija prema godišnjem izveštaju Energetske zajednice ostvarila najveći napredak u prethodnoj godini od svih ugovornih strana, što je još jedna potvrda velikog posla koji je obavljen u energetskom sektoru od početka rada ove Vlade, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović Handanović je ukazala da je Srbija uspešno sprovela najveće odjednom organizovane aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, a rezultat je više od milijardu evra investicija u devet zelenih elektrana koje će biti izgrađene u narednom periodu, kao i dvostruko niža cena električne energije koja je ostvarena tim procesom.

"Najvažnije je da će zelena energija koja se proizvede ostati u našoj zemlji, za naše građane i privredu. Dodatno, državni budžet će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra kao rezultat ovih aukcija", rekla je Đedović Handanović.

U Godišnjem izveštaju o implementaciji posebno se ističe značaj usvajanja izmena i dopuna Zakona o energetici, kojim je omogućeno da se razdvoji kontrola nad operatorima prenosnog sistema i sistema za transport gasa od kontrole preduzeća koja obavljaju druge delatnosti u tim sektorima.

"Izuzev velikih projekata koje smo pokrenuli na polju zelene, čiste energije, izmenama Zakona o energetici smo omogućili da EMS i Transportgas budu konačno sertifikovani od AERS i evropskih regulatornih tela i formalno dobiju licence kao operatori prenosnog sistema", rekla je ona.

U izveštajnom periodu, koji obuhvata period od novembra 2022. do oktobra 2023, Srbija je ostvarila i najveći napredak u dekarbonizaciji zahvaljujući usvajanju izmena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, sprovođenju prvih aukcija za tržišne premije i izradi nacrta Integrisanog plana za energetiku i klimu, koji je prošao javne konsultacije i u finalnoj je fazi izrade.

Prosečni skor Srbije od 63 odsto u pet oblasti koje prati izveštaj - tržište i integracija, dekarbonizacija energetskog sektora, energetska sigurnost, unapređenje životne sredine i učinak vlasti - značajno je iznad proseka svih ugovornih strana Energetske zajednice koji iznosi 53 odsto.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija sa ciljem proširenja unutrašnjeg tržišta energije EU na region jugoistočne Evrope i crnomorski region, odnosno povezuje Evropsku uniju i njene susede kako bi stvorila integrisano panevropsko energetsko tržište.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis