Biznis vesti

Narodna banka Srbije: Inflacija u novembru dodatno usporila, tome najviše doprinele cene hrane

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

10:26

Narodna banka Srbije: Inflacija u novembru dodatno usporila, tome najviše doprinele cene hrane
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u novembru je iznosila osam odsto, što je nešto niže u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS), saopštila je Narodna banka.

Iz NBS su naveli da slično kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije u najvećoj meri doprinosi nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta.

Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u novembru iznosila 0,5 odsto i bila je vođena rastom cena pojedinih energenata, struja i prirodni gas i korekcijom cena cigareta.

Cene hrane i bezalkoholnih pića, u proseku, drugi mesec zaredom, imaju gotovo neutralan doprinos inflaciji, pri čemu je rast cena u okviru prerađene hrane 0,3 odsto neutralisan nižim cenama neprerađene hrane, - 0,4 odsto, što potvrđuje stabilizaciju kretanja na tržištu osnovnih životnih namirnica. 

Tome je, dodaju iz centralne banke, doprinelo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, na šta ukazuje i kretanje proizvođačkih cena u prehrambenoj industriji, koje su od početka godine zaključno s novembrom snižene za 2,1 odsto.

Međugodišnje posmatrano, rast cena hrane se, nakon dve godine, u novembru spustio na jednocifreni nivo i iznosio je 9,3 odsto.

Cene energenata su, pod uticajem pomenutih poskupljenja električne energije i gasa, na mesečnom nivou porasle za 1,5 odsto, rast cena energenata ublažen je nižim cenama naftnih derivata i daljim padom cena čvrstih goriva. 

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u novembru bio je nešto niži od ukupne inflacije i iznosio je 7,7 odsto. 

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, međugodišnje posmatrano, nastavile su da usporavaju rast, sedam odsto, dok je njihova mesečna dinamika 0,4 odsto, bila opredeljena sezonskim poskupljenjem obuće i odeće, kao i pojedinih usluga.

U NBS očekuju nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu i navode da će nakon što se u decembru nađe na nivou ispod osam odsto, inflacija nastaviti da usporava i u granice cilja trebalo bi da se vrati sredinom 2024. godine. 

Takvom njenom kretanju doprineće efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis