Biznis vesti

Mali: Imamo rekordan BDP veći od 69 milijardi evra, rast plata iznad nivoa inflacije

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

22:41

Mali: Imamo rekordan BDP veći od 69 milijardi evra, rast plata iznad nivoa inflacije
Mali: Imamo rekordan BDP veći od 69 milijardi evra, rast plata iznad nivoa inflacije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik SNS Siniša Mali izjavio je večeras da će Srbija ove godine imati rekordan BDP vredan više od 69 milijardi evra i istakao da je rast plata i penzija iznad nivoa inflacije.

"Naša ekonomska politika zasniva se na podizanju životnog standarda građana Srbije, dakle na rastu plata i penzija, kao i rasta minimalne zarade i na punoj zaposlenosti sa jedne strane i na velikim kapitalnim investicijama sa druge strane. I kao rezultat toga, ove godine imate rekordan BDP, preko 69 milijardi evra, uprkos najvećoj ekonomskoj krizi u svetu nakon Drugog svetskog rata", rekao je Mali u emisiji Reč na reč na RTS-u.

Mali je rekao da postoji rast cena u celom svetu i da je inflacija u Srbiju uvezena spolja, ali da država vodi računa o cenama goriva, energenata i osnovnih namirnica.

Naglasio je da je međugodišnja inflacija u novembru u Srbiji spuštena na osam odsto i da imamo silazni trend inflacije, kao i takav trend da se naredne godine očekuje inflacija od 3,5 do četiri odsto.

"Sa ovim povećanjem plata i penzija od 1. januara, povećanje plata je 27,2 odsto u realnom iznosu, povećanje penzije 24,5 odsto, a povećanje minimalne zarade 25 odsto, što je iznad nivoa inflacije u realnom iznosu", naveo je Mali.

Istakao je i da nivo javnod duga u BDP-u oko 51,4 odsto i da su srpske finansije potpuno sigurne i stabilne.

"Ispunili smo svako obećanje"

Stabilan devizni kurs u Srbiji je najveći i najvažniji pokazatelj stabilnosti i borbe protiv inflatornih očekivanja, naglasio je Mali.

"Mi ove nedelje završavamo i isplatu 10.000 dinara našim srednjoškolcima. Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo. Za samo 20 dana, od 1. januara idemo sa daljim povećanjem plata u javnom sektoru od 10 odsto, kao i povećanjem penzija od 14,8 odsto, i idemo sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade od 17,8 odsto, koja će biti preko 400 evra'', istakao je Mali. 

Mali je naveo da će na do kraja mandata naredne vlade, ako ponovo aktuelna vlast dobije poverenje građana, plata u Srbiji biti 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra.

Takođe, rekao je da je NIS samo ove godine uplatio u budžet 369 miliona evra, dok je prethodna vlast prodala NIS za samo 400 miliona evra.

"Zato je na građanima veoma važan izbor 17. decembra. Da li ćemo da se vratimo svi zajedno u prošlost koja se oslikava sa negativnim stopama rasta, sa rekordno visokom nezaposlenošću, sa rekordno niskom zaposlenošću, niskim platama, nesigurnim penzijama ili hoćemo da nam rastu plate, penzije i minimalna zarada, da ne zaustavljamo nijednu investiciju u škole i u bolnice, auto-puteve, brze pruge? Srbija ne sme da stane i zato, poštovani građani Srbije, glasajte za listu broj 1, Aleksandar Vučić, Srbija ne sme da stane", poručio je Mali. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis