Biznis vesti

U 2023. razmenjeno 53 miliona maraka u evre: Koliko je još ostalo novca u nekadašnjoj nemačkoj valuti

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

14:10

U 2023. razmenjeno 53 miliona maraka u evre: Koliko je još ostalo novca u nekadašnjoj nemačkoj valuti
U 2023. razmenjeno 53 miliona maraka u evre: Koliko je još ostalo novca u nekadašnjoj nemačkoj valuti - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U 2023. godini razmenjeno je za evre 53 miliona nemačkih maraka, od kojih neke na pomalo bizaran način, iako je evro ušao u opticaj pre 22 godine, piše Dojče vele.

Nemačka centralna banka (Bundesbanka) ove godine je u više od 91.000 slučajeva uspela da razmeni stare novčanice i kovanice nemačke marke za evre. 

Od januara do kraja novembra prikupljeno je nešto više od 53 miliona nemačkih maraka, što je više od 27 miliona evra.

To znači da se obim razmene maraka u evre povećao drugi put zaredom.

Prema navodima Bundesbanke, krajem novembra 2023. još uvek se negde nalazi nešto manje od 12,2 milijarde maraka, što je oko 6,24 milijarde evra. 

Reč je o novčanicama u vrednosti od oko 5,7 milijardi maraka i kovanom novcu od oko 6,6 milijardi maraka.

Ubrzo po početku 2023. godine jedna osoba, koja se predstavila kao član lokalnog udruženja za zaštitu životinja, rekla JE po dolasku u ekspozituru Bundesbanke da je to udruženje dobilo božićnu donaciju od 24.900 maraka u novčanicama od 100 maraka. 

Nakon što je razjašnjeno poreklo požutelih novčanica i dokazana njihova autentičnost, Bundesbanka je društvu za zaštitu životinja prebacila protivvrednost od skoro 13.000 evra.

Ove godine je put do Bundesbanke našla i novčanica od pet maraka, na kojoj je pisalo: 

"Mišu moj mali, samo sam htela da ti kažem koliko mi nedostaješ. Tvoja draga, 14. juni 1996. godine, 23.20".

Bundesbanka je ove godine bila umešana i u svađu među partnerima, nakon što je muškarac, bez pristanka svoje supruge, poslao 20,78 nemačkih maraka banci na razmenu u evre, što je razljutilo njegovu suprugu. 

On je potom "brže bolje požurio" u filijalu Bundesbanke u Majncu, pre nego što su kovanice tamo stigle i zamolio da mu se vrati sav taj sitan novac, što je i učinjeno.

Nemačka je jedna od šest zemalja evrozone, pored Austrije, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije, u kojoj je zamena stare nacionalne valute u evre moguća na neograničeno vreme. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis