Biznis vesti

U borbi protiv sive ekonomije umreženo 37 inspekcija

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

09:47

U borbi protiv sive ekonomije umreženo 37 inspekcija
U borbi protiv sive ekonomije umreženo 37 inspekcija - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Stručna grupa Vlade Srbije počela je izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije , a ovaj strateški dokument bi trebalo do septembra da se nađe pred ministrima.
Njegovo usvajanje daće novi podsticaj unapređenju inspekcijskog nadzora i stvaranju fer poslovnog okruženja, smanjenjem rada na crno, nelegalne trgovine i izbegavanja plaćanja poreza, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na sednici Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, koja okuplja predstavnike sedam ministarstava i drugih resornih institucija, NALED-a i privrede okupljene u Savezu za fer konkurenciju, predstavljen je koncept novog programa koji će imati četiri cilja - jačanje nadzora nad sivom ekonomijom i procesuiranja, unapređenje postupaka poreskog nadzora, fiskalno i administrativno rasterećenje odgovorne privrede i edukacija i promocija legalnog poslovanja.

Glavna savetnica u Evropskoj banci za obnovu i razvoj u Srbiji (EBRD) Jelena Ćirković, koja je prisustvovala sednici, istakla je da je veoma značajno da su mere za unapređenje efikasnosti inspekcijskih organa važan deo Nacionalnog programa i da EBRD više od četiri godine podržava reformu inspekcijskog nadzora u zemlji.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Prema njenim rečima, inspekcije su jedan od glavnih alata za suzbijanje sive ekonomije i EBRD je podržala niz aktivnosti koje su pomogle uspostavljanju sistema eInspektor koji je umrežio 37 republičkih inspekcija.


"Doprineli smo donošenju oko 150 pravnih akata koji su unapredili i harmonizovali inspekcijski nadzor i više od 800 kontrolnih listi po kojima inspektori kontrolišu privredu. Takođe smo pomogli usvajanje plana za zapošljavanje 1.272 inspektora tokom tri godine i više od 800 inspektora je prešlo u više zvanje što će poboljšati njihov materijalni položaj i motivaciju za rad", rekla je Ćirković.

Sprovedeno više od 71 odsto prethodnog programa

Ona je dodala da je na početku pandemije uspostavljen Kontakt centar republičkih inspekcija za prijavljivanje sive ekonomije koji je primio više od 22.000 predstavki građana i privrede, saopštio je NALED.


Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović je rekla da su sva ministarstva, inspekcije i privreda doprineli da se u potpunosti ili delimično sprovede 71,2% mera prethodnog Nacionalnog programa.

"U međuvremenu značajno se odmaklo i sa uvođenjem digitalne fiskalizacije i eFaktura, kao i proširenjem elektronske procedure prijave povremenih radnika na nove delatnosti i sigurna sam da ćemo do kraja godine realizovati dodatne mere iz prethodnog akcionog plana tako da imamo dobar zalet da novi program bude još bolje implementiran", dodala je Bojović.

Od objedinjavanja inspekcija do poreskih olakšica

Kako je rečeno na sednici, novi Nacionalni program trebalo bi, između ostalog, da obuhvati mere kao što su dalji razvoj sistema eInspektor, unapređenje efikasnosti prekršajnih postupaka, formiranje Vladine kancelarije za inspekcije i objedinjavanje srodnih inspekcija, unapređenje postupka legalizacije objekata, kao i unapređenje postupka utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava kod kupovine polovnih vozila.

Tu su i važne podsticajne mere kao što su dalje smanjenje poreskog opterećenja rada, izrada javnog registra neporeskih nameta, stimulisanje bezgotovinskih plaćanja, proširenje sistema za prijavu sezonskih i povremenih radnika na građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo i poslove u kući, kao i regulisanje nestandardnih oblika rada.

Novi Nacionalni program trebalo bi da obuhvati i poreske olakšice kao što su poresko oslobađenje u prvoj godini poslovanja, posebno za prioritetne kategorije kao što su paušalci ili određene delatnosti, regulisanje oblasti zanatstva, digitalizaciju administrativnih procedura i niz edukativnih kampanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis