Biznis vesti

CEFTA SEED smanjio čekanje na graničnim prelazima za sedam minuta po kamionu

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

15:13

CEFTA SEED smanjio čekanje na graničnim prelazima za sedam minuta po kamionu
CEFTA SEED smanjio čekanje na graničnim prelazima za sedam minuta po kamionu - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Sistem za elektronsku razmenu podataka SEED smanjio je čekanje na graničnim prelazima CEFTA tržišta za sedam minuta po kamionu, za samo godinu dana, saopštila je danas CEFTA.

Prosečno čekanje na svim prelazima unutar CEFTA u 2023. bilo je 86 minuta, a imajući u vidu da je ove godine bilo više od 1,3 miliona prelaza kamiona, to čini ukupno smanjenje čekanja od 17 godina u 2023, navode iz CEFTA.

Najveće smanjenje čekanja, od 19 odsto, bilo je kod robe praćene fitosanitarnim certifikatom, a rezultat je elektronske razmene fitosanitarnih certifikata koja je uvedena krajem 2022. kroz SEED.

Efikasna razmena podataka i dokumenata smanjuje opterećenja i olakšava trgovinske procedure, procesi se pojednostavljuju, a kašnjenja i troškovi se smanjuju.

Sistem za elektronsku razmenu podataka SEED uspostavljen je 2010. godine, a njegov najveći benefit je trgovina bez papira, odnosno eliminisanje potrebe za fizičkom dokumentacijom.

Svaka carinska uprava usvojila je operativne smernice i uputstva za korišćenje SEED sistema. 

Uspostavljeni su IT infrastruktura i sistem rada od 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, kao i automatsko usklađivanje carinskih podataka i alarmni modul na podacima pre dolaska kamiona na granicu. 

SEED infrastruktura se bazira na sedam SEED čvorova (Tirana, Banja Luka, Podgorica, Skoplje, Beograd, Priština i Rim), a svaki čvor se sastoji od SEED servera i komunikacione opreme.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis