Biznis vesti

Srbija preuzela predsedavanje CEFTA: "Prilika da se naša zemlja pokaže kao konstruktivan i pouzdan partner"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2024

-

13:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je preuzela jednogodišnje predsedavanje Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, poznatijim kao CEFTA. U narednih godinu dana fokusiraće se, između ostalog, na konsolidaciju i jačanje sprovođenja sporazuma, olakšavanje trgovine robom i uslugama među potpisnicima i digitalizaciju. 

CEFTA tržište je za privredu Srbije drugi partner po obimu trgovine i to odmah posle EU. 

Za 11 meseci prošle godine Srbija je imala 5,4 milijardi evra prometa sa zemljama članicama CEFTA.

V.d. direktora CEFTA sekretarijata Danijela Gačević ističe za Euronews Srbija da će predsedavanje CEFTA biti dobra prilika da se Srbija pokaže kao konstruktivan i pouzdan partner. 

Ona dodaje da će, osim predsedavanja zajedničkim komitetom kao najvažnijim telom u donošenju odluka, Srbija imati mogućnost da bude na čelu drugih podkomiteta, odnosno tehničkih tela, u kojima će se voditi rasprave značajne za pojedine aspekte sporazuma. 

Promo

 

Gačević navodi da je predsedavanje važno sa nekoliko aspekata. 

"Prvo, strana koja predsedava na neki način vodi procese, ima mogućnost da pripremi agendu, da na dnevni red stavi pitanja koja su od značaja u tom momentu. Drugo, sa aspekta evropskih i regionalnih integracija strana dobija mogućnost da se prikaže kao konstruktivan i pouzdan partner koji ima odgovarajuće kapacitete da vodi regionalne procese. Konačno, imajući u vidu da će najveći broj sastanaka biti održan u ovom slučaju u Srbiji, administracija ima mogućnost da se pokaže i kao dobar domaćin", rekla je Gačević. 

Osim predsedavanja zajedničkim komitetom, kao najvažnijim telom kada je u pitanju donošenje odluka u sporazumu, Gačević kaže da će Srbija predsedavati i podkomitetom za netarifne mere, podkomitetom za trgovinu uslugama, kao i komitetom za trgovinske olakšice. 

"Zajednički komitet je, dakle, najvažnije telo kada je u pitanju donošenje odluka, dok se na ostalim tehničkim telima vode tehničke rasprave, koje su za pojedine aspekte sporazuma", dodaje ona. 

Šta je CEFTA i koji su njeni ciljevi 

CEFTA je trgovinski sporazum Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Unmika, odnosno Kosova. 

Bivše članice su Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska i Hrvatska, koje su ovaj sporazum napustile kada su ušle u EU. 

Ključni ciljevi CEFTA su napredovanje trgovine, zatim eliminacija trgovinskih barijera, privlačenje investicija, usklađivanje sa standardima EU i drugim međunarodnim standardima. 

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović ističe da je CEFTA već nekoliko godina u izvesnoj blokadi zbog vlasti u Prištini koje blokiraju rad. 

Dodaje da očekuje da će se to rešiti, a iz Privredne komore Srbije kažu da zabrana uvoza gotovih proizvoda čini oko 37 odsto plasmana robe iz Srbije ka Kosovu i Metohiji. 

Komentari (0)

Biznis