Biznis vesti

Momirović: U 2024. Srbija će predsedavati CEFTA

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

13:27

Momirović: U 2024. Srbija će predsedavati CEFTA
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Radule Perišić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da će jedan od glavnih događaja u 2024. godine za Srbiju i srpsku privredu biti predsedavanje naše zemlje Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Predsedavanje Srbije će biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sporovođenja sporazuma, radu na inteziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, rekao je Momirović na konferenciji "Svet u 2024".

Ministar je kazao da će to predsedavanje Srbiji dati mogućnost da u fokus stavi digitalizaciju i elektronsku trgovinu.

On je istakao da je značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu ogroman, da je CEFTA drugi trgovinski partner posle EU sa učešćem u našoj ukupnoj razmeni u iznosu većem od 18 odsto. 

Momirović je podsetio i da je Srbija u devet meseci ove godine ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA.

Na skupu, na kojem će između ostalog ministri predstavljali rezulate ministarstava i planove za 2024, Momirović je ocenio da svi moramo biti ponosni na rezulate koji su zajednički - građani, privreda, predstavnici državnih institucija, u godini koju su obeležili ratovi i globalne krize.

Jedan od najuspešnijih projekata koje je Ministarstvo sprovelo u 2023. je,  kako je naglasio, akcija "Bolja cena", u okviru koje su proizvodi sa sniženim cenama lako dostupni širom zemlje i građanima omogućava da ostvare značajne uštede u kućnom bužetu i od nekoliko hiljada dinara.

Naveo je da je Ministarstvo u vreme globalnih izazova nastavilo reforme usmenene ka poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija i podršci domaćim preduzetnicima.

Naša posvećenost jačanju ekonomske sturkture zemlje ključna je u osiguravanju održivog rasta i stvaranju boljih ulova za život svakog pojedinca u Srbiji, rekao je Momirović i kao važna dostignuća u 2023. naveo sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, potpisan u Pekingu u oktorbu.

Podsetio je da taj sporazum sa Kinom nije važan samo za poljoprivrednike, već i za brojne druge oblasti koje uključuju proizvode mašinske industrije, gvožđe, čelik, ali i one iz farmaceutske indusrije. 

Izvoz u Kinu dostigao je 1,3 milijarde dolara, a sada nakon sporazuma očekujemo da će izvoz u Kinu u prvim godinama primene premašiti dve milijarde, rekao je on.

Ministar je kao važno istakao i to što se radi na sporazumo o slobodnoj trgovini sa UAE i Egiptom.
Kako je naveo, razgovara se sa predstavnicima privatnog sektora aktovno kroz formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine.

Momirović je naglasio da će Srbija u 2024 nastaviti da obezbeđuje povoljnu poslovnu klimu za domaće privrednike i raditi na osvajanju novih tržišta, koja će omoguhiti rast društvenog proizvoda u cilju dobrobitivi rasta životnog standarda.

 

Komentari (0)

Biznis