Biznis vesti

"Kad počne EXPO, kapaciteti moraju biti spremni": Koliko hotela će biti izgrađeno u Beogradu za smeštaj stranih gostiju

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

21/01/2024

-

16:00

"Kad počne EXPO, kapaciteti moraju biti spremni": Koliko hotela će biti izgrađeno u Beogradu za smeštaj stranih gostiju
"Kad počne EXPO, kapaciteti moraju biti spremni": Koliko hotela će biti izgrađeno u Beogradu za smeštaj stranih gostiju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Beograd će biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, a već su počele pripreme i uveliko se razmišlja o poslu koji treba obaviti u narednim godinama kako bi se spremno dočekali i brojni gosti te manifestacije. Prema najavama predstavnika vlasti, zbog izložbe EXPO 2027 u Beogradu bi moralo da se igradi između 120 i 130 hotela, jer se očekuje 2,6 miliona posetilaca.

Da bi glavni grad Srbije spremno dočekao goste, nedavno je izmenjena Uredba o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja. Tako je predviđena pomoć od 20 odsto troškova ulaganja za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u Beogradskom regionu. Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja pet miliona evra.

Država će u Beogradskom regionu pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja dva miliona evra.

Neophodno je da hotelijeri obezbede učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Za ulaganja u Beogradski region, rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava, a taj rok se nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Koliko je hotela potrebno izgraditi?

U ovom trenutku u Beogradu ima oko 113 hotela. Dominariju hoteli sa četiri zvezdice i njih je 73.

Prof. dr Miroslav Knežević sa Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum kaže za Euronews Srbija da je odličan potez davanje subvencija za izgradnju hotela u Beogradu jer će, dodaje, biti neophodni hotelski kapaciteti zbog održavanja izložbe EXPO 2027.

Ministarstvo finansija

 

On ističe da treba dobro proceniti obim smeštajnih kapaciteta koji se meri smeštajnim jedinicima.

"Imate hotel koji može da ima 30 soba, može da ima 100 soba ili 200 osoba i tu treba proceniti sam obim smeštajnih jedinica, a ne možda broj hotela. Sa 50 hotela možete postići taj obim koji se očekuje, a možete i sa 70 ili 100 u zavisnosti od toga koliko smeštajnih jedinica po jednom objektu ima", rekao je Knežević.

Kada je reč o smeštajnim jedinicama i načinu na koji će biti rasposređene, Knežević kaže da je tu i privatni smeštaj.

"Mislim da treba sačekati još malo i to će se vrlo brzo iskristalisati na tržištu, proceniće se tačno te potrebe. Verujem da ima sasvim dovoljno vremena da se taj broj smeštajnih jedinica nadomesti, da se neki objekti izgrade, da se neki postojeći možda prošire. Što se tiče hotelske industrije, bićemo dovoljno dobro pripremljeni za to što očekuje Beograd, ne samo Beograd nego i čitavu Srbiju", rekao je Knežević.

On kaže da je uredba izmenjena već krajem prošle godine da bi se kroz naredne tri godine ti kapaciteti izgradili, kategorisali i bili spremni.

"Manifestacija kada krene, morate imati spremne kapacitete", rekao je Knežević.

"Velike manifestacije - veliki impuls za hotelijere"

Knežević je naveo da je veliki podstrek takva vrsta podsticaja koje daje država za sve koji žele da investiraju u hotelijerstvo.

"Ono što je još važnije od tog konkretnog podsticaja jeste upravo to što će se ta manifestacija održati jer to privlači tražnju i vi imate situaciju da vam u jednom trenutku bude jako veliki broj stranih gostiju u vašem gradu. Faktički, imate gotovu tražnju, a to je danas na tržištu najteže postići. Ti veliki događaji su veliki implus razvoju hotelijerstva, ta gotova tražnja s jedne strane i s druge strane podsticaji za izgradnju kapaciteta, daju veliki podstrek. Mislim da će hotelijeri to iskoristiti", rekao je Knežević.

On kaže da je država počela da podstiče izgradnju hotelskih objekata i rekonstrukciju, adaptaciju i proširenje smeštajnih kapaciteta u nameri da se spremno dočeka EXPO 2027. i da svi koji budu dolazili 2027. imaju gde da borave.

"Na taj način će se sigurno povećati i obim hotelskih kapaciteta, ali zasigurno će se pojačati i kvalitet hotelske usluge", rekao je Knežević.

Knežević navodi da su strani turisti jako važni, jer njihova potrošnja jeste zapravo direktan devizni priliv u turizmu.

Procena je da se zbog potrebe gostiju koji će dolaziti na EXPO 2027 stimuliše upravo gradnja hotela sa tri, četiri i pet zvezdica, jer se očekuje da će najvećem broju posetilaca koji budu dolazili zapravo odgovarati ta vrsta kapaciteta.

"Naravno da najveći obim i sada nose hoteli sa tri, četiri zvezdice što je sasvim logično i to odgovara nekoj globalnoj tražnji. Najveći broj putnika u svetu u ovom trenutku jeste okrenut tim hotelima sa tri, četiri zvezdice. Hoteli sa pet zvezdica su oni najluksuzniji, to je najuži ciljni segment tražnje, morate razvijati i tu ponudu, ali dominantno u ovom trenutku jesu i biće hoteli sa tri i četiri zvezdice", rekao je Knežević.

Komentari (0)

Biznis