Biznis vesti

Čadež: Srbija će 2027. biti domaćin celom svetu, tu šansu moramo iskoristiti

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

09:53

Čadež: Srbija će 2027. biti domaćin celom svetu, tu šansu moramo iskoristiti
Čadež: Srbija će 2027. biti domaćin celom svetu, tu šansu moramo iskoristiti - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Izbor Beograda za domaćina specijalizovane Međunarodne izložbe Ekspo 2027. je velika stvar za Srbiju, jer će te godine naša zemlja ugostiti ceo svet, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i dodao da je cilj da privučemo što više stranih kompanija.

"Tu šansu moramo da iskoristimo i već gledamo kako. Mnogi još ne shvataju koliko je sve to važno za Srbiju, ne samo do 2027. već i posle te godine", rekao je Čadež za Tanjug.

Čadež je naglasio da je u interesu Srbije da što više kompanija privuče ovom svetskom izložbom i da i posle izložbe Ekspo 2027. budemo zemlja koja ima najmoderniji sajamski kompleks i postanemo najvažnija sajamska destinacija u Evropi.

"Ekspom 2027. treba da privučemo što više kompanija i da njihovi centri za ovaj deo Evrope budu upravo u Beogradu. To nije mali zadatak, ali je izvodljiv", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koji sektori privrede će najviše imati koristi organizacije Ekspa, Čadež je naveo da je to osim građevinske industrije koja treba da izgradi sve što je potrebno za takvu izložbu i sektor turizma, IT-a, kao i sektor telekomunikacija.

Predsednik najvećeg udruženja privrednika u Srbiji kazao je i da je za PKS u narednom periodu najveći izazov digitalna transformacija i digitalizacija poslovanja, odnosno primena veštačke inteligencije u proizvodnim i poslovnim procesima.

"To je nešto što je zaista jedna ogromna revolucija u svetu, kao i u biznisu i oblast u koju mi ulažemo najviše energije, vremena i novca. Vrlo brzo ćemo izaći sa platformom koja je na bazi veštačke inteligencije za inovacije u poslovanju i u biznisu. To će biti veoma zanimljivo", rekao je on.

Čadež je podsetio i da u PKS postoji centar za digitalnu transformaciju već nekoliko godina i da radi projekte za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća, kao i da je više hiljada preduzeća već prošlo kroz te programe i implementiralo digitalne strategije.

"To je nešto na što smo ponosni i to ćemo nastaviti da radimo. Tu nama je velika podrška i Ministarstvo privrede, jer sav teret ulaganja ne pada samo na kompanije, već dobar deo snosi i država i kroz tu podršku omogućava malim i srednjim preduzećima da digitalizuju svoje poslovanje i svoju proizvodnju", rekao je predsednik PKS.

"Sve vlade pokazale sluha da sarađuju sa privredom"

Čadež je na pitanje šta očekuje od nove vlade kada je reč o podršci srpskoj privredi kazao da su sve vlade u poslednjih osam do 10 godina pokazale sluha da sarađuju sa privredom i kompanijama pri donošenju propisa, što je, kako je naglasio velika stvar.

"Sada treba da vidimo, jer se jednostavno, privreda menja. Ono što je privreda bila pre pet godina više nije i to ne samo kod nas, nego i svuda u svetu, pa samim tim moraju da se menjaju i principi, i to je neki, da kažemo, okviri te podrške", rekao je Čadež.

On je naglasio da je PKS uzela na sebe da zajedno sa ministarstvima prođe kroz sve ono što država daje kao podršku i programe podrške za kompanije i vidi šta može da predloži kao neke nove okvire i programe.

"Pre formiranja nove vlade već ćemo imati neki prvi skrining i veoma brzo predložiti novoj vladi, kada bude izabrana, šta je ono što mi kao privatni sektor mislimo da bi moglo da pomogne i da uđemo u taj razgovor", rekao je Čadež za Tanjug.

On je dodao da je trenutno najveća prepreka srpskim firmama za ulazak u lance snabdevanja svetskih kompanija visoka kontrola kvaliteta proizvodnih procesa odnosno pravila koja važe, a koja postaju mnogo stroža, zbog čega je našim preduzećoma potrebna podrška da ih uvedu.

"Preduzećima koji već posluju sa međunarodnim kompanijama, koji su u lancima snabdevanja, njima je možda malo lakše jer oni jednostavno preuzimaju ono što se dešava u celom lancu. Međutim, i oni će imati problem jer kompanija, ako ne izvozi sama po sebi, ali prodaje nešto kompaniji koja izvozi, već ulazi u taj proces sledećeg kruga, dakle u veoma stroge i rigorozne kontrole", naveo je Čadež.

On je dodao i da je PKS formirala kao uslugu servis za odgovorno poslovanje i da svaka kompanija može dobiti savet i podršku kako bi našla način da se prilagodi novim propisima i zahtevima. Predsednik PKS je na pitanje šta očekuje od inicijative Otvoreni Balkan u 2024. kazao da očekuje da se i dalje unapredi saradnja u regionu, da se uvede zajednička radna dozvola i da odnosi između EU i Zapadnog Balkana dođu do suštinskog pomeranja ka integraciji celog regiona u ekonomske strukture EU, pre svega u jedinstveno tržište.

Smatra i da najveći izazovi za očuvanje konkurentnosti srpske privrede u 2024. dolaze spolja i naglašava da su to izazovi sa kojima se cela globalna ekonomija suočava i da je to teško predvideti. Prema njegovim rečima, sve ono što opterećuje globalnu ekonomiju, opterećuje i srpsku, jer smo smo usko vezani.

"To je ono što jednostavno ne možemo da predvidimo, ali ono što uliva na neki način možda malo poverenja jeste neko približavanje stavova između najvećih svetskih sila, između Amerike i Kine, kada su u pitanju neki opšti, ajde da kažem, interesi za stabilnu svetsku ekonomiju", naglasio je Čadež.

On je rekao da ono što je pozitivno kada pogledamo Srbiju, jeste da ulazimo u ovu godinu sa nekim veoma pristojnim rastom, mnogo većim i višim nego u najrazvijenijim ekonomskim silama Evrope i da se očekuje dodatni rast u ovoj godini.

"Za ovu godinu je optimistično to što Zapadni Balkan i pre svega Srbija najviše profitira zbog toga što ima dosta novih investitora koji pomeraju velike proizvodne procese iz Azije ka Evropi. Od toga za nekih 90 projekata je trenutno u pregovorima samo u Srbiji, a to su velike stvari i nekih 19.500 novih radnih mesta", naglasio je Čadež.

Komentari (0)

Biznis