Biznis vesti

Čadež: Cilj da mala porodična preduzeća lakše dođu do sredstava

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

21:34

Čadež: Cilj da mala porodična preduzeća lakše dođu do sredstava
Čadež: Cilj da mala porodična preduzeća lakše dođu do sredstava - Copyright Tanjug/Ivana Vukotić

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije (PKS) i Vlada Srbije uradiće analizu svih programa podrške namenjenih preduzetnicima i porodičnim firmama kako bi zajedno došli do najboljih rešenja i omogućili im da brže i lakše dođu do subvencija koje daje država, najavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

"Cilj je da mala porodična preduzeća i preduzetnici lakše dođu do neophodnih sredstava za poslovanje i postanu kompanije koje su od preduzetničkog poduhvata prerasle u velike poslovne sisteme", rekao je Čadež na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj preduzetništvu "Ja, preduzetnik" u Vrdniku, saopštila je danas PKS.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da se 75 odsto porodičnih kompanija u Srbiji finansira iz sopstvenih izvora, a osnovni problem za male firme je kako da dođu do sredstava u bankama.

"Želimo sa ovim preduzećima, i na zahtev kabineta premijerke, da uradimo evaluaciju svih programa pomoći koje država pruža za ovakve kompanije i vidimo šta je ono što može da bude bolje i efikasnije“, rekao je Čadež.

Poručio je privrednicima da im PKS može pomoći u digitalizaciji njihovog poslovanja kroz Centar za digitalnu transformaciju (CDT) PKS, ali i obučiti ih kako da se priključe procesu zelene transformacije.

Naveo je da je u okviru CDT-a počeo program primene veštačke inteligencije za kompanije i da je do sada 30 kompanija primenilo neka od rešenja koje taj centar nudi.

Čadež je, govoreći o prelasku na "zeleno poslovanje" domaćih kompanija, ukazao da im u tom procesu može pomoći PKS kroz HelpDesk  koji kompanijama pruža podršku u dostizanju standarda koje je neophodno da ispune kako bi zadovoljili visoke standarde evropskih kupaca, kao i kroz obuke koje PKS organizuje, a kojih je u prošloj godini bilo više od 200 sa više od 12.000 polaznika.

Zato će, između ostalog, zadatak PKS biti da tradicionalna porodična preduzeća spaja sa inovativnom IT zajednicom koja nudi digitalizaciju i savremena inovativna rešenja u poslovanju kako bi se stvorio domaći kvalitetan proizvod za ceo svet.

Predsednik PKS je pozvao sva preduzeća u Srbiji da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/2025. koji nudi 83 obrazovna profila, od kojih je 10 novih, navedeno je u saopštenju PKS.

Komentari (0)

Biznis