Biznis vesti

Čadež u Tirani na Poslovnom forumu u okviru Berlinskog procesa: Zbog političkih ograničenja kompanije sve teže posluju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2023

-

17:02

Čadež u Tirani na Poslovnom forumu u okviru Berlinskog procesa: Zbog političkih ograničenja kompanije sve teže posluju
Čadež u Tirani na Poslovnom forumu u okviru Berlinskog procesa: Zbog političkih ograničenja kompanije sve teže posluju - Copyright Tanjug/Svetomir Marjanović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici poslovnih zajednica svih ekonomija Zapadnog Balkana proteklih osam godina jasno poručuju da EU i SAD treba da ulože više napora za stabilizaciju i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, traže region bez barijera u poslovanju i novi brži model uključivanja regiona u ekonomsku strukturu Evropske unije, poručio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U suprotnom, ni region ni Evropska unija neće opstati, rekao je Čadež na Poslovnom forumu "Približavanje jedinstvenom tržištu kao potencijal za rast Zapadnog Balkana", koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

U kontekstu aktuelnih događaja na Kosovu, Čadež je, kako je saošteno, upozorio da je kompanijama sve teže da opstanu i posluju.

"Više se ne nadamo da li će između dve konferencije biti nešto bolje, nego se nadamo samo da ne bude nešto gore kada je politika u pitanju. A vidimo da situacija može da bude i te kako komplikovanija, kompleksnija i teža za privredu. Iako naše kompanije, bile one iz Prištine, Peći, Kragujevca, Beograda, Banja Luke, Sarajeva, rade zajedno dugo, sve je teže i teže opstati, ukoliko imate sva ta ograničenja koja politika nameće. Ne možemo više da budemo deo nekog događaja ukoliko ne čujemo zaista nešto što će da se promeni, a to je sve ređe i ređe", rekao je Čadež.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije, on je kao primer nekonkurentnosti poslovanja kompanija u regionu naveo destileriju iz Srbije koja ima 20 odsto veći trošak izvoza jer nije iz EU.

"Dakle, u samom startu više ne možemo da budemo konkurentni sa našim proizvodima ukoliko Evropa to ne shvati. A Evropa ima razloga da shvati jer je cela njena industrija ovde, proizvodi se u regionu, njene fabrike su ovde, koje imaju isti taj problem zbog političkih okolnosti, pre svega, nesnalaženja njenih članica, šta hoće sa ovim regionom i šta hoće sa Evropom uopšte", objašnjava predsednik PKS.

Tanjug/Svetomir Marjanović

 

Čadež podseća da je proteklih godina na konferencijama u okviru Berlinskog procesa govorio o komercijalnim razlozima za regionalnu saradnju, potrebom za drugačijim odnosom sa Evropskom unijom, da je iznosio i političku argumentaciju, a da je ovaj put koristio "medicinsku argumentaciju" i učesnicima foruma govorio o značaju prevazilaženja događaja iz prošlosti i traumatičnih iskustava u regionu.

Ukazuje da je važno da političari u EU shvate gde vide evropsku industrijsku budućnost i sigurnost u pristupu retkim metalima koje Evropa uvozi 98 odsto iz Kine, umesto da integrišu Zapadni Balkan koji raspolaže svim potrebnim resursima.

"Zamolio sam da Berlinski proces ne bude još jedna propala terapeutska seansa, nego da sednu i pregovaraju o rešenjima - brzi ulazak regiona u evropsku ekonomsku zajednicu i korišćenje svih benefita jedinstvenog tržišta", poručio je Čadež.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis