Biznis vesti

Na listi TOP 1.000 brzorastućih kompanija u regionu najviše firmi iz Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

10:37

Na listi TOP 1.000 brzorastućih kompanija u regionu najviše firmi iz Srbije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na listi TOP 1.000 brzorastućih kompanija u Adria regionu najviše je firmi iz Srbije - 306 preduzeća, a iza nje se nalaze Hrvatska sa 299 i Slovenija sa 223 firmi, objavile su sarajevske Poslovne novine. Ukupan zbor prihoda pomenutih 1.000 kompanija je u 2023. godini iznosio 12,9 milijardi evra.

Glavni motor rasta firmi u Adria regionu, ali i skoro u svim zemljama pojedinačno, je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva postao predvodnik među brzorastućim industrijama.

Veliki broj građana u zemljama Adria regiona smatra da je kupovina nekrenina najbolji način da se zaštite od inflacije, što podstiče izgradnju kako stmabenih, tako i nestambenih objekata.

Rast prihoda beleže i putničke agencije i hoteli i privatan smeštaj, što je moguće tumačiti kao rast turizma nakon stagnacije u ovom sektoru tokom pandemije.

Lista je zasnovana na rastu prihoda kompanija u poslednje tri godine i kompanije su rangirane prema složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate, odnosno CAGR).

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u ADRIA Regiji našao se po prvi put na onlajn platformi koju su plasirale Poslovne novine.

Komentari (0)

Biznis