Biznis vesti

Domaću gejming industriju očekuje rast u 2024. godinI

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

11:37

Domaću gejming industriju očekuje rast u 2024. godinI
Domaću gejming industriju očekuje rast u 2024. godinI - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Godišnji prihod industrije video-igara u svetu povećaće se tokom 2024. za gotovo 50 milijardi dolara, a deo tih sredstava će se preliti i na Srbiju. U centru za razvoj video igara Playstudios u Beogradu kažu da zato i domaću gejming scenu očekuje rast.

Finansijska menadžerka Playstudios-a Julijana Anđelić napominje da je pandemija kovid višestruko ubrzala razvoj video igara i da su one postale dominantna grana industrije zabave, pogotovo kada su u pitanju mobilne igre, navedeno je u saopštenju.

"Ljudi su provodili dosta vremena u kući, a kako je snimanje filmova i serija često bilo prekinuto, video igre su jedine konstantno pružale novi vid zabave. Posle toga, nekako je ostala navika igranja koja se zadržala sve do danas", dodala je ona.

Rekla je da se to odrazilo na broj korisnika korisnika, prihod industrije i ponudu proizvođača videoigara. Iz kompanije istuču da je gejming industrija tokom 2023. na globalnom nivou doživela potrese, što je uticalo i na domaće tržište.

Navode da je poslednje istraživanje Srpske gejming asocijacije pokazalo da je više od 70 odsto ispitanika oseća optimizam kad je u pitanju budućnost industrije.

"Veliko interesovanje za igre na mobilnim telefonima nije iznenađujuće s obzirom na to da je smartfon uređaj koji se najviše upotrebljava na dnevnom nivou. Ipak, kad je u pitanju domaća gejming scena, projekcija o rastu igara za mobilne uređaje je vrlo značajna. Igre za mobilne telefone predstavljaju glavni izvor prihoda za čak 45 odsto studija u Srbiji", istakla je Anđelićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis