Biznis vesti

Kako sukob na Crvenom moru utiče na privredu: Pojedine srpske firme u velikim problemima

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

16/01/2024

-

13:15

Kako sukob na Crvenom moru utiče na privredu: Pojedine srpske firme u velikim problemima
Kako sukob na Crvenom moru utiče na privredu: Pojedine srpske firme u velikim problemima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tenzije na Bliskom istoku se ne smiruju. Jemenski pobunjenici Huti gađali su balističkom raketom komercijalni brod u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država, što ukazuje na to da je najvažnija svetska trgovinska ruta i dalje previše rizična za plovidbu. Glavni međunarodni prevoznici sa Crvenog mora i dalje preusmeravaju transport preko Rta dobre nade, a kako je Bloomberg Adria ranije pisao, to je prouzrokovalo kašnjenje od desetak dana i poskupljenje prevoza za oko 70 odsto.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, kaže da zasad za sprsku privredu nema alarmantne situacije.

"Nema alarmantne situacije koja bi podrazumevala da se veliki broj firmi žali, ali postoji određena zabrinutost. Još uvek oni mogu regularno i normalno da posluju. Međutim, ima pojedinačnih kompanija koje prijavljuju velike probleme, ne samo onih koji uvoze robu, nego i onih koji žele da je plasiraju na tržište Azije", rekao je on za Bloomberg Adria TV.

Kako je naveo, situacija dovodi do većih troškova transporta i kompanije koje žele da transportuju robu dobijaju fakture koje su "znatno veće".

Stanić objašnjava i da ovi povećani troškovi, uopšteno govoreći, brzo mogu da se prenesu na cenu robe, jer se tim rutama najviše transportuje nafta - gotovo 15 odsto svetske trgovine naftom prolazi tu, a cena nafte se preslikava na sve proizvode. 

"Međutim, za to treba da protekne neko vreme, ono što prvo reaguje jeste transport", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ono što je bitno istaći jeste da više ovakvih situacije imamo u poslednje tri-četiri godine. 

"Setimo se pandemije i blokade usled nasukanog broda u Sueckom kanalu. Zbog svega toga, kompanije u Srbiji sada posluju tako što imaju sigurnije zalihe i jednostavno mogu da izdrže nekoliko nedelja ili par meseci da sa postojećim zalihama nastave proces proizvodnje", naveo je Stanić. 

Kaže da je efekat ove situacija na inflaciju u Srbiji kratkoročan, a da je veći problem to što bi ova situacija mogla za koji mesec da odloži popuštanje monetarne politike.

Ceo intervju poslušajte u videu. 

 

Komentari (0)

Biznis