Biznis vesti

Zlato kao sigurna investicija

Komentari

Autor: PR

29/01/2024

-

09:00

Zlato kao sigurna investicija
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zlato se vekovima smatra stabilnom i pouzdanom investicijom koja služi kao „štit” protiv inflacije. Njegova vrednost se povećava tokom vremena, jer se kupovna moć novca kojim operišemo smanjuje. Od 1971. godine, kada je u SAD ukinut i poslednji oblik zlatnog standarda, cena žutog metala raste čak nešto više i od vodećih berzanskih indeksa.

Da se upoznamo sa investicionim zlatom i načinima ulaganja u njega.

Šta je investiciono zlato?

Krenućemo od toga da nije svako zlato investiciono zlato. Da bi bilo takvo, jedan proizvod treba da bude ili zlatna poluga ili kovanica i da ispunjava konkretne zakonom propisane zahteve. Kod obe ove vrste proizvoda premija ne treba da prelazi 80% u odnosu na spot cenu zlata koje u sebi sadrže.

Kovanice treba da budu proizvedene nakon 1800. godine, da su bile ili da i dalje jesu zakonsko platežno sredstvo u zemlji svog porekla, da su visoke čistoće – sa finoćom preko .900. Kod

poluga je minimalna dozvoljena finoća .995. Na njima treba da bude naznačen proizvođač, čistoća, jedinstveni serijski broj i potpis nezavisnog procenitelja. To treba da se poklapa sa sertifikatom koji dolazi uz svaku investicionu zlatnu polugu.

Investiciono zlato oslobođeno je poreza na dodatu vrednost u Evropskoj uniji i većini zemalja u svetu.

Zašto je zlato jedna od najpouzdanijih investicija?

Pored stabilnosti u vremenu, fizičko investiciono zlato pruža mnoge prednosti investitorima. To je jedina aktiva koja nema tzv. rizik druge strane. Tako ulagači dobijaju vrednost koja ne zavisi od drugog čoveka ili institucije. Istovremeno, zlatne poluge i kovanice su veoma likvidne. To znači da se brzo mogu prodati za novac u slučaju potrebe. I poslednje, ali ne manje važno, ono nije povezano sa ostalim aktivama. To znači da drugi segmenti ličnog portfolija mogu gubiti vrednost, na primer, tokom krize, dok investiciono zlato ostaje stabilno.

Unsplash

 

Investicioni zlatni proizvodi donose ravnotežu jednom portfoliju i tradicionalno se pokazuju dobro prilikom različitih vrsta nesigurnosti.

Ovi faktori čine zlato izuzetno privlačnim za investitore i pretvaraju ga u pouzdanu investiciju i u periodima ekonomskih potresa. Pogledajmo nešto više o tome.

Kretanje investicionog zlata tokom ekonomske nestabilnosti

Zlato se pokazalo dobro u periodima finansijske krize. Primer njegove održivosti može da bude period od 1970. do 1980. godine u SAD. Tada u proseku inflacija raste sa 5,8% na 13,6%. U međuvremenu berze beleže pad od 49%. Cena zlata u istom periodu skočila je sa 35 na 859 dolara za uncu.

Slična situacija primetna je i tokom Velike recesije 2008. godine. Poslednjih godina zlato reaguje na pojavu svakog geopolitičkog rizika, na primer, prilikom izbijanja rata.

Za razliku od dekretnog (fiat) novca, koji devalvira trajno tokom vremena, čak i kada u ceni zlata dođe do fluktuacija u kratkoročnom periodu, dugoročno posmatrano, ono je održivo. Razlog za to je što je zlato par ekselans sigurna aktiva (safe haven asset na engleskom jeziku).

Gde kupiti investiciono zlato?

Kada je reč o investicionom zlatu, od presudnog je značaja pokloniti svoje poverenje samo renomiranim dilerima koji rade direktno sa rafinerijama i kovnicama novca. Tako možete biti

sigurni u autentičnost i transparentnost cena zlata. Stabilan diler je takođe garancija da ćete imati kome da prodate svoje proizvode nazad, kada to odlučite da učinite.

Komentari (0)

Biznis