Biznis vesti

Većina zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci ne podržava Kristin Lagard

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

16:35

Većina zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci ne podržava Kristin Lagard
Kristin Lagard - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Većina zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci (ECB) misle da predsednica te banke Kristin Lagard nije najbolji izbor za tu poziciju, a više od polovina njih ocenjuje njen ukupni učinak u prvoj polovini njenog osmogodišnjeg mandata kao ''loš'' ili ''veoma loš''.

Kako prenosi Politiko, takvi stavovi su u suprotnosti sa sličnim anketama koje su pravljene na kraju mandata Lagardinih prethodnika Marija Dragija i Žan-Kloda Trišea.

Manje od jedne od deset osoba Dragija je ocenilo kao ''lošeg'' ili ''veoma lošeg'', a više od polovine njih ocenilo je njegov mandat kao ''veoma dobar'' ili ''izuzetan'', dok je samo 14,5 odsto ispitanika ocenilo je Trišea kao ''veoma lošeg'' ili ''lošeg''.

''Mario Dragi je bio tu za ECB, dok se čini da je ECB tu za Kristin Lagard'', napisao je jedan član osoblja banke u anketi.

Samo 38 odsto od oko 4.500 koliko ih je učestvovalo u anketi podržalo je odluke o monetarnoj politici donete za vreme Lagardove, dok su ostali podeljeni između onih koji nisu odobravali i onih koji nisu izrazili stav, a nasuptrot tome, Dragi je na kraju svog mandata uživao 64 posto odobravanja.

Zabrinjavajuće je to što je više od polovine učesnika ankete reklo da su zabrinuti da ECB neće moći da obezbedi povratak stabilnosti cena koji je obećala, navodi Politiko.

Uprkos velikoj nezadovoljstvu, ipak je bilo jasne podrške za Lagard u nekim oblastima, pa je tako većina podržala njenu odluku da uključi zaštitu životne sredine u mandat ECB, jednu od ključnih inicijativa njenog predsedavanja.

Ostale pritužbe za Lagardin mandat se kreću od preopterećenja posla do stresa i nedostatka transparentnosti u procesu zapošljavanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis