Biznis vesti

UNDP: Za 23 inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede 1,6 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

11:47

UNDP: Za 23 inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede 1,6 miliona evra
UNDP: Za 23 inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede 1,6 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) odabrao je 23 inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede i društva, koje će biti realizovane uz finansijsku podršku EU i Švajcarske u iznosu od 1,6 miliona evra.

Inovacije su odabrane putem javnog poziva za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, a predložila su ih privatna i javna preduzeća, udruženja građana i naučne institucije.

Inovacije će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i zagađenja životne sredine, posebno vazduha, kao i efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, navodi se u saopštenju.

Bertolini: Za klimatsku tranziciju potrebna veća podrška

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da je projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji" veoma uspešan, s obzirom na više od 50 pilot inicijativa koje su sprovela mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave širom Srbije.

"U narednim mesecima biće urađeno još više, jer je za klimatsku akciju i zaštitu životne sredine potrebna veća podrška, za dobrobit svih građana i građanki Srbije", rekao je Bertolini.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske Ričard Koli rekao je da je Švajcarska veoma zadovoljna što je deo ove inicijative.

"Repliciranje ovih inovativnih inicijativa bi u značajnoj meri pozitivno uticalo na životnu sredinu u Srbiji, što i nastojimo da postignemo u saradnji sa partnerima na ovom projektu", kazao je Koli.

Koji projekti su odabrani?

Regionalna deponija u Subotici će, zajedno sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, sprovesti istraživanje o kompostiranju pomoću otpadnog mulja, kako bi se iskoristile velike količine ove materije koja nastaje od otpadnih voda. 

Kompanija "Greendecor" u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja "Siniša Stanković" razvija inovativne zelene krovove od biljaka koje su otporne na klimatske promene i pogodne za održavanje. 

Ovi krovovi mogu značajno povećati energetsku efikasnost zgrada i smanjiti zagađenje vazduha u gradovima. 

Kompanija "ArTech inženjering" će od tekstilnog otpada praviti novi građevinski materijal, pogodan za korišćenje u izgradnji puteva, zgrada i u uređenju enterijera.

Među odabranima je i rešenje Javnog komunalnog preduzeća "Kruševac", koje će napraviti zelenu površinu u industrijskoj zoni Kruševca, a u blizini Moravskog koridora, radi unapređenja kvaliteta vazduha u ovoj oblasti.

Javni poziv otvoren do kraja 2026.

Sve 23 odabrane inovacije biće realizovane tokom 2024. godine. U okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", podršku EU i Švajcarske u iznosu od 1,3 miliona evra je do sada već dobilo 29 inovativnih zelenih rešenja.

Javni poziv za inovativne ideje za zelenu tranziciju srpske privrede otvoren je do kraja 2026. godine, a sledeći odabir pristiglih predloga očekuje se u prvoj polovini 2024. godine.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji", uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Komentari (0)

Biznis