Biznis vesti

Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji porastao na 10,2 milijardi evra, prvi na listi Ziđin

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

14:44

Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji porastao na 10,2 milijardi evra, prvi na listi Ziđin
Inflacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukupan prihod TOP 1.000 brzorastućih kompanija u Srbiji je porastao sa 1,7 milijardi evra u 2020. godini na impresivne 10,2 milijarde evra u 2022. godini, a najbrže je rasla kompanija Srbija Ziđin majning iz Bora.

Lista Poslovnih novina iz Sarajeva zasnovana je na rastu prihoda kompanija u poslednje tri godine i kompanije su rangirane prema složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate, odnosno CAGR).

Na čelu liste Poslovnih novina iz Sarajeva 100 brzorastućih kompanija u Srbiji su Serbia Zijin Mininig čiji CAGR iznosi 818 odsto, Incanto Industries d.o.o. iz Bačke Palanke uz CAGR od 669 odsto i Aleksandar Gradnja d.o.o. iz Novog Sada čiji CAGR iznosi 638 odsto.

U prvih deset se nalaze i novosadski Hidroteam Solutions d.o.o. i Tabex d.o.o iz sela Mačvanski Pričinović, Hankook Tire d.o.o. iz Beograda, TT Kabeli d.o.o. koji je tađe iz Beograda, Coka d.o.o. Vučak Smederevo, Cargochem Solutions d.o.o, Takenaka Europe GMbH ogranak Beograd.

Ključni sektori koji prednjače u ovom rastu, kada je reč o prvih 100 kompanija sa liste, čine gotovo trećinu ukupnog prihoda, a to su, pre svega, sektor izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, koji se ističe vanrednim rastom prihoda za 30 odsto u poslednje tri godine, dok su konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i upravljanjem zabeležile značajan skok od 22 odsto.

Nespecijalizovana trgovina na veliko zabeležila je rast prihoda za 15 odsto.

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u Srbiji i ADRIA Regiji našao se po prvi put na onlajn platformi koju su plasirale Poslovne novine iz Sarajeva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis