Biznis vesti

Kineska investicija se privodi kraju: Kada se otvara novi tržišni centar, a šta će biti sa onim u Bloku 70

Komentari

Autor: Lj.G.

26/01/2024

-

07:10

Kineska investicija se privodi kraju: Kada se otvara novi tržišni centar, a šta će biti sa onim u Bloku 70
Beobuild/Promo - Copyright Beobuild/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Posle velikog požara koji je u sredu zahvatio Kineski tržišni centar u novobeogradskom Bloku 70, ideja je da se veliki deo zakupaca premesti upravo u novi objekat Kineskog tržišnog centra kod Ulice Mileve Marić Ajnštajn u istoj opštini. Prema ranijim najavama, novi objekat bi trebalo da bude otvoren na proleće ove godine. 

Novi tržni centar je privatna investicija kineske kompanije "Eurasia Trade Center", a taj objekat koji se privodi kraju, prostiraće se na više od 34.000 metara kvadratnih. 

U prvoj fazi gradi se 22.327 kvadrata komercijalnog prostora, odnosno 360 lokala, a u drugoj još 116 lokala na 8.000 kvadrata.

Kako je ranije objavio portal Beobuild, prva faza se sastoji od jednospratnog objekta četvorougaone osnove, dok druga faza predviđa nešto viši dvospratni objekat, takođe isključivo komercijalne namene. Namena centra je da omogući kvalitetan poslovni prostor za male kineske trgovce i firme.

Radove na izgradnji novog Kineskog tržnog centra u Novom Beogradu obišao je u novembru prošle godine ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. On je tada rekao da su radovi na izgradnji u samoj završnici. 

"Novi objekat nadomak postojeće infrastrukture"

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže za Euronews Srbija da je novi Kineski tržni centar isključivo privatna investicija. 

"Tu grad Beograd nema nikakve veze, osim što, naravno, pomaže da se to ostvari. Koliko mi je poznato, ideja je da se većina zakupaca u tržnom centru u Bloku 70 premesti upravo u ovaj novi objekat", rekao je Stojičić. 

On je naveo da se novi objekat nalazi nadomak postojeće infrastrukture i da se kod tog novog tržnog centra ništa posebno od infrastrukture neće graditi. 

"Manje ili više, uz neke manje intervencije, on već sad može da radi. Jedino možda će biti potrebno da se izgradi mali deo saobraćajnice, u nastavku Ulice Jurija Gagarina", dodao je on. 

Lokali u Bloku 70 u privatnom vlasništvu

U požaru u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, koji je izbio u sredu, oštećena je cela jedna strana Kineskog tržnog centra, a povređenih nije bilo. 

Kako je ranije preneo Tanjug, požar je zahvatio skoro 2.000 kvadratnih metara Kineskog tržnog centra u Bloku 70, a tri četvrtine okolnih lokala je spaseno zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Sektora za vanredne situacije. 

Euronews

 

Uzrok požara još nije poznat i to će tek biti utvrđeno kada nadležni obave sve preglede i kontrole. Ovo nije prvi put da je izbio požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. Naime, u avgustu 2021. godine takođe je izbio požar u jednom njegovom delu. Za gašenje velikog požara bilo je i tada potrebno nekoliko sati, a ni tada nije bilo povređenih. I te godine uništena je velika količina robe.

Kada je reč o starom tržnom centru u Bloku 70, Stojčić je rekao da su u tom objektu pojedinačni lokali u privatnom vlasništvu. 

"Naravno od privatnih vlasnika će naravno zavisiti šta će raditi sa svojim lokalima. Pretpostavljam da će ostati i dalje u zakupu, radiće taj tržni centar u Bloku 70. To je i dalje tržni centar, nije imovina grada, već privatna imovina, svaki lokal pojedinačno je u vlasništvu nekog pravnog lica", rekao je Stojčić. 

Komentari (0)

Biznis