Aktuelno

Kako je izgledala borba s vatrenom stihijom u Bloku 70: Angažovano 76 spasilaca sa 25 vozila, ključna uloga helikoptera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2024

-

14:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Novog Beograda i drugih delova grada jutros su mogli da vide gust dim, a uzrok je bio požar koji je izbio u kineskom tržnom centru u Bloku 70. Borba sa vatrenom stihijom je trajala nekoliko sati, a srećom nije bilo povređenih. Na licu mesta se vrši uviđaj, a istraga bi trebalo da otkrije koji je uzrok požara. U gašenju je angažovano više od 70 vatrogasaca, a podignuti su i helikopteri MUP-a Srbije koji su, prema rečima vatrogasaca-spasilaca, odigrali veliku ulogu u obzudavanju vatrene stihije.

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice SVS Miloš Milenković govorio je za Euronews Srbija o tome kako je izgledala akcija gašenja požara. Kako je naveo, dojava je primljena u 06.57, u ranim jutarnjim časovima, a već nakon nekoliko minuta su prve vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a i Sektora za vanredne situacije stigle na lice mesta i krenule sa taktičkim izviđanjem i početnim gašenjem požara.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

"Nakon toga su, u skladu sa procenom rukovodstva Sektora za vanredne situacije i MUP-a, upućene dodatne snage, tako da je ukupno bilo 76 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vozila. Ne smemo zaboraviti ni četiri pripadnika dobrovoljnog vatrogasnog društva Matice Zemun s jednim vozilom. Imali smo i pomoć u gašenju požara od strane komunalnih preduzeća, odnosno 13 cisterni sa vodom JKP Beogradska čistoća i devet cisterni JKP Beogradski vodovod i kanalizacija", reka je Milenković.

Bitna uloga helikopterske jedinice

Ono što je većina građana primetila jeste da su u gašenju bili angažovani i helikopteri MUP-a Srbije. Milenković ističe da je naređenje za njihovo angažovanje izdato na osnovu procena na licu mesta i da je to jedna od prvih situacija da se helikopteri za tu namenu angažuju i koriste u urbanim uslovima u taktičkom smislu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Precizirao je da su podignuta tri helikoptera i to: Bel 212, H-145 sa određenom zapreminom vedra, kao i Kamov 32 sa takozvanim podvesnim tankom kapaciteta četiri tone. Milenković napominje da je Kamov imao ogromnu ulogu, kako u direktnom gašenju požara, tako i u cilju sprečavanja da se požar proširi na drugi deo.

"To je u velikoj meri doprinelo efikasnosti i efektivnosti našeg reagovanja, da se spase veliki deo preostalog prostora i objekta kineskog tržnog centra, i da se na taj način spasi imovina ljudi koji su vlasnici objekata i radnji", dodao je.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U kineskom tržnom centru je požar izbio i 2021. godine, a Milenković je za Euronews Srbija rekao da je nakon toga izvršen detaljan inspekcijski nadzor i da su naložene mere, ali da se mora znati da ljudski faktor može da odigra odlučujuću ulogu u nastanku požara.

"Ali to moramo ipak prepustiti istrazi koja će sa kriminalističkog i uviđajnog aspekta doći do zaključka da li se radi o nehatu, nepažnji ili eventualno nameri", zaključio je Milenković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Reporterka Euronews Srbija navodi da se procenjuje da je oko 2.000 kvadratnih metara bilo zahvaćeno današnjim požarom. 

Kako je požar uticao na kvalitet vazduha u Beogradu?

Jedno od pitanja koje su građani postavljali je i kako je požar uticao na zagađenje vazduha, s obzirom na to da je dim bio vidljiv u svim delovima Novog Beograda. Upravo u tim delovima grada je primećena zagađenost, saopšteno je za Euronews Srbija iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Kako navode, preporuka za građane koji vide ili osete dim je da se obavljanje aktivnosti preusmeri na zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha, kao i da se izbegava boravak na otvorenom prostoru. 

Euronews Srbija

 

Andrej Šoštarić iz ovog zavoda kaže za Euronews Srbija da su nadležni od samog početka pratili kakva je sitaucija na terenu, kao i da je situacija od jutros do sada znatno bolja.

"Vremenski uslovu su uzrokovali da taj stub dima odlazi u više delova atmosfere. Mi smo bili u kontaktu i sa osnovnom školom 'Mladost' koja se nalazi u neposrednoj blizini tržnog centra i kako su nam tokom podneva rekli, tamo se sada više ništa ne oseća. Neke šire zone takođe mogu da budu pod uticajem ovog dima", rekao je Šoštarić.

Euronews Srbija/Iva Mirčević

 

Kako je naveo, Zavod će nastaviti da prati koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u potencijalnoj zoni uticaja požara u Kineskom tržnom centru.

U saopštenju se navodi da je situacija prati iz sata u sat, pa je tako u periodu od sedam do osam sati zabeležen porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima AMS Novi Beograd-Omladinskih brigada, AMS Zemun-Tošin Bunar i AMS Zemun-Ugrinovačka.

U periodu od osam do devet sati zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija na tim mernim stanicama, dok su koncentracije zagađujućih materija blago povišene na mernim mestima AMS Ada Marina, AMS Ada Petlja i AMS Banovo brdo.

Euronews/Lana Radmanovac

 

Takođe, u periodu od devet do 10 sati zabeležen je dalji trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima AMS Novi Beograd-Omladinskih brigada, AMS Zemun-Tošin Bunar, AMS Zemun-Ugrinovačka, AMS Ada Marina, AMS Ada Petlja i AMS Banovo brdo.

Komentari (0)

Srbija