FOTO, VIDEO

Lokalizovan požar u Bloku 70: Vatrena stihija "progutala" Kineski tržni centar, u gašenju učestvovali i helikopteri

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2024

-

07:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Požar koji je jutros izbio u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu je lokalizovan, potvrdio je za Euronews Srbija Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije. Pripadnici Uprave kriminalističke policije trenutno vrše uviđaj na licu mesta, a u požaru nema povređenih ni poginulih.

Dojava o požaru stigla je MUP-u jutros u 06.57, a u intervenciji učestvuje 76 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, dok su pripadnici Helikopterske jedinice sa tri helikoptera u 37 naleta izbacila ukupno 71 tonu vode.

Požar koji je jutros zahvatio Kineski tržni centar bio je velikih razmera, a nadležni su upozorili građane i novinarske ekipe da se udalje na najmanje 50 metara razdaljine zbog plinskih boca koje se nalaze u jednom restoranu.

Euronews TV

Euronews Srbija/Iva Mirčević

 

Pogledajte fotografije i video sa lica mesta:

Euronews TV
Euronews Srbija

Euronews Srbija

Dim je vidljiv iz svih delova Beograda

Euronews Srbija

Dim je vidljiv iz svih delova Beograda

Ispred tržnog centra našao se i ambasador Kine u Beogradu Li Ming koji je rekao da  je ovo tužan trenutak, zahvalio se načelniku sektora za vanredne situacije Luki Čaušiću koji ga je obavestio o gašenju požara i dodao da će se amabasada zvanično i oglasiti saopštenjem kada se sve završi, prenosi Tanjug.

Čaušić: Sprečeno širenje vatre na jedan deo lokala

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić izjavio je danas da je najbitnije da u požaru koji je izbio rano jutros u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu nema povređenih i žrtava.

On je za Tanjug rekao i da je važno što je sprečeno širenje požara na lokale iza, što je i bio stvarni cilj, kako bi se sačuvao bar jedan onaj deo lokala koje vatra nije zahvatila.

"Za sada smo u tome smo uspeli i, kao što sam rekao, najvažnije je da nemamo povređenih i stradalih", rekao je Čaušić.

Na pitanje šta je otežavalo gašenje požara, on je rekao jako mnogo plastike, robe, tkanine koja je skladištena i po krovu i po objektima i prostorima tržnog centra.

"Takođe, čuli smo i neke detonacije, pretpostavlja se da potiču od eksplozija plinskih boca koje se nalaze u restoranu, brze hrane koji je izgoreo, na sreću sada više te detonacije ne čujemo. Nažalost mi smo već 2021. imali iskustvo velikog požara u ovom centru, tada smo spasili 200-360 objekata, takođe nadamo se da ćemo uspeti da spasemo jedan deo i sada, međutim, kao što sam rekao veoma velika količina lakogorive materije koja emituje veoma visoku temperaturu, u stvari je ono što je najteže od ovakvih objekata", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Naglasio je da su se po naredbi ministra unutrašnjih poslova i helikopteri uključili u akciju kako bi pokušali oboriti malo temperaturu da bi spasilačke ekipe mogli da priđu licu mesta, da bi što pre uspeli da bar sačuvaju jedan deo imovine.

On je savetovao svima da se sklone od požara, jer je kako je naveo požar jako opasan i dovoljno je da se spusti dim nadole i da dođe do neželjenih posledica.

"Pripadnici MUP zaista daju sve od sebe da ljude odalje, da ne dođe ničiji život u opasnost", rekao je Čaušić.

On je rekao i da će se uzrok izbijanja požara znati nakon gašenja, kada nadležne službe izvrše uviđaj.

"Ima raznih spekulacija, ali sačekajte da ovo ugasimo i da prođe preživljavanje pa ćemo onda svakako obavestiti javnost o uzrocima", naglasio je Čaušić.   

Podsetimo, ovo nije prvi požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu. Prvi veliki požar desio se u avgustu 2021. godine kada je vatra zahvatila više od 180 lokala. Obuzdavanje vatre trajalo je čitavu noć, a u lokalizaciji požara učestvovalo je 127 vatrogasaca i 50 vatrogasnih vozila.

 

Komentari (0)

Srbija