Aktuelno

Dan nakon požara u Bloku 70: Deo krova potpuno izgoreo, vatrogasne ekipe i dalje dežuraju na licu mesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/01/2024

-

12:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dan nakon požara na Novom Beogradu u Bloku 70 i dalje se vidi mali dim, vatrena stihija oštetila je celu jednu stranu Kineskog tržnog centra, a povređenih nije bilo. Posledice jučerašnjeg požara su i te kako vidljive, a kako izveštava reporterka Euronews Srbija koja je jutros obišla ovaj tržni centar, fali mu deo krova koji je potpuno izgoreo.

Na terenu su i dalje tri vatrogasne ekipe sa pet vatrogasaca i dežuraju kod Kineskog tržnog centra u Bloku 70 na Novom Beogradu. Dva vatrogasna vozila nalaze se na samom ulazu u tržni centar, dok se jedno jedno vozilo nalazi iza tog prostora. Vatrogasne ekipe su tokom cele noći radile na dogašavanju požara zbog velike količine izgorele plastike i gume, kao i zbog ostatka žara koji se još nalazi u nekim udubljenjima u zgradi.

Požar je bio zahvatio skoro 2.000 kvadratnih metara Kineskog tržnog centra, a tri četvrtine okolnih lokala je spaseno zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Sektora za vanredne situacije, prenosi Tanjug.

Euronews

 

Podsetimo, MUP je juče primio dojavu o ovom požaru oko 7 sati ujutru. Požar je lokalizovan nakon nekoliko sati. U gašenju požara, odnosno u lokalizaciji, učestvovalo je 25 vatrogasnih vozila sa ukupno 76 vatrogasaca.U gašenju požara učestvovala su i tri helikoptera i u 37 naleta izbacili su ukupno 71 tonu vode.

Gašenje požara otežala je i roba, odnosno plastika, tkanina i svi ostali materijali koji su lako zapaljivi iz mnogobrojnih radnji ovog tržnog centra.

Uzrok požara još nije poznat i to će tek biti utvrđeno kada nadležni obave sve preglede i kontrole.

Zaposleni u Kineskom tržnom centru juče su pokušavali da spasu deo robe. To su pokušali i danas, kako bi pristupili robi koja nije izgorela, međutim, pripadnici policije koji tamo dežuraju nisu im to dozvolili. Tokom dana se može očekivati da će vlasnici moći da uđu u svoje lokale koji su spaseni od vatrene stihije.

Ovo nije prvi put da je izbio požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. Naime, u avgustu 2021. godine takođe je izbio požar u jednom njegovom delu. Za gašenje velikog požara bilo je i tada potrebno nekoliko sati, a ni tada nije bilo povređenih. I te godine uništena je velika količina robe.

Vidović: Bez novih žarišta u Kineskom tržnom centru, ekipe i dalje na terenu

Požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, koji je izbio u sredu ujutru, lokalizovan je posle četiri sata, ali su ekipe ostale na terenu i trenutno su na licu mesta i dalje dve posade sa pet vatrogasaca, izjavio je danas pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović.

"Požar je lokalizovan oko 9:56. Dežurali smo celu noć, vodili računa da ne dođe do stvaranja novog žarišta i za sada je situacija potpuno zadovoljavajuća", rekao je on za Tanjug.

Govoreći o upotrebi heilkoptera Ka-32 prilikom gašenje požara u ovom objektu, Vidović kaže da MUP Srbije raspolaže sa više različitih letelica koje se razlikuju po svojoj nosivosti i performansama, pa im je samim tim i uloga drugačija.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

"Što se tiče Sektora za vanredne situacija, najčešće u akcijama za gašenje požara učestvuju letelice Agusta Bel 212 kao i Erbas H145. Sada je prvi put uključena i letelica Ka-32 koja ima veliku nosivost vode, koristi podvesni tank, nosivost mu je oko četiri tone. Da se koristilo Vedro za gašenje požara, nosivost bi bila čak pet tona", naveo je on.

Vidović dodaje da druge letelice imaju manju nosivost, kao na primer Bel koja ima nosivost oko 1,2 tone, dok Erbas ima nosivost samo 700 litara vode. Kako je objasnio, prilikom angažovanja letelica za gašenje požara, prvo izlazi manja letelica koja ima bolje performanse i vrši izviđanje terena kako bi pilot stekao utisak i dao procenu da li druge letelice mogu da rade.

"Ovde je bilo veoma teško proceniti situaciju zato što se sam objekat, koji je gašen, nalazi između dalekovoda i stambenih zgrada nedaleko od reke Save, i na osnovu svega toga, i na osnovu kretanja vetra, odnosno dima, doneta je odluka da se mogu podići i druge letelice većeg kapaciteta", izjavio je on.

Vidović kaže da Sektor za vanredne situacije ne sprovodi istragu o nastanku požara, već da to radi kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd tako da će oni, dodaje on, u skladu sa svojom dinamikom obaviti sve istražne radnje i izaći sa nalazima o požaru.

Kvalitet vazduha nakon požara

Jedno od pitanja koje su građani postavljali zbog juče je i kako je požar uticao na zagađenje vazduha, s obzirom na to da je dim bio vidljiv u svim delovima Novog Beograda. Upravo u tim delovima grada je primećena zagađenost, saopšteno je juče za Euronews Srbija iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Tanjug/Aleksandar Đorđević

 

Današnji, poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je kvalitet vazduha u većem delu Beograda odličan, osim na Novom Beogradu, gde se može oceniti kao zagađen. Kako se ističe, zabeležene vrednosti zagađujućih materija nemaju potencijal da značajno i akutno ugroze zdravlje građana prestonice.

Na mernoj stanici Ovča, kvalitet vazduh je odličan, na mernoj Stanici Zemun vazduh je dobar i prihvatljiv, na mernoj stanici Bulevar despota Stefana vazduh je odličan i dobar, dok se na mernim stanicama KBC dr Dragiša Mišović i Vinča vazduh ocenjuje kao odličan.

Komentari (0)

Srbija