Biznis vesti

"Trend dolaska stranih investicija će se nastaviti": Koja je korist, a koliko profita iznose iz Srbije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2024

-

18:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tokom prošle godine nastavio se visok priliv stranog kapitala u Srbiju, a prema procenama, iznosio je oko 4,5 milijarde evra. Strana direktna ulaganja čine gotovo šest odsto BDP-a, a poslednjih godina učestvuju sa oko 30 odsto u ukupnim investicijama. Priliv po osnovu stranih direktnih investicija od januara do oktobra prošle godine iznosio je 3,7 milijardi evra, što je osam odsto više nego u istom periodu prethodne godine.  

Kako se navodi u najnovijoj analizi Makroekonomskih analiza i trendova, istovremeno najveći deo tog profita odlazi van zemlje, a prošle godine to je bilo čak 2,7 milijardi evra.

Od toga 1,6 milijardi evra na dividende, a na kamate koje su strani investitori platili preko granice je otišlo 150 miliona evra. 

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Euronews Srbija da je bitno koliko je zaista otišlo profita po osnovu dividendi.

"To je značajno manji iznos od ovih 2,7 milijardi, za 11 meseci prošle godine to je milijardu i 623,6 miliona evra", rekao je Nikolić.

On je naveo da je profit ključni motiv stranih kompanija i da u Srbiju najpre dolaze kako bi zaradile, a ne zbog interesa da ulažu u Srbiji i da je razvijaju.

"To je legitimno, to je dobro i to je zdravo i održivo. Dakle, kada zaradite, onda s tim novcem možete ili da reinvestirate ovde, dakle da širite nove kapacitete. Pošto je mahom reč o velikim multinacionalnim kompanijama, one shodno svojoj poslovnoj politici taj deo dobiti mogu da reinvestiraju u neka druga područja ili šire poslovanje", rekao je Nikolić. 

On je naveo da neto priliv stranih investicija potpuno pokriva spoljnotrgovinski i pre svega deficit tekućeg bilansa.

"Kada uračunamo sav odliv stranih investicija, po osnovu investirane dobiti, dividendi, neto odliva, kamata - opet iznos koji ostaje, a to je ovih 1,228 miljardi za 11 meseci, pokriva potpuno deficit tekućeg bilansa koji je u tom periodu iznosio 1,1 milijardi. To je jako bitno, to je u suštini izvor povoljnog stanja na našem međubankarskom deviznom tržištu. Nemamo pritisak na kurs, zato nam je dinar stabilan, a ne zbog ne znam čega u Evropi ili svetu. Pre svega zato što nam je ekonomija dovoljno jaka da izvozi. Ta slika je baš dobra zbog ovih stranih kompanija", rekao je Nikolić.

Da li su sve strane direktne investicije dobre?

Sagovornik Euronews Srbija sa Ekonomskog instituta smatra da će se trend dolaska stranih direktnih investicija nastaviti i u ovoj godini, uprkos teškim okolnostima.

"Kriza je zaista velika i duboka u Evropi. Evropa i EU jesu grupno posmatrano i dalje najveći investitori u Srbiju. Pojedinačno po zemljama to je Kina, ali kada posmatramo kao jednu celinu, onda je Evropa bez dileme. Za devet meseci prošle godine iz Evrope je došlo 1,6 milijardi investicija, iz Kine 800 miliona", kaže Nikolić.

Nikolić je rekao da su pokretanje izvoza, kreiranje radnih mesta i zapošljavanje najveće koristi od stranih investicija već gotovo čitavu deceniju. 

"Najveći deo tih stranih investitora je otišao u razmenski sektor. U prošloj godini za tih 11 meseci možemo da vidimo da je 29 odsto otišlo u prerađivački sektor. To je jako bitno, on kreira taj proizvod koji se izvozi", naveo je Nikolić.

Dobra iskustva sa stranim investicijama su, dodaje, sa aspekta kreiranja dodate vrednosti i to u sektorima koji se odnose na visoke tehnologije.

"Imamo strane kompanije koje su tu ušle, ali imamo i u ovom trenutku jako dobru poziciju nekih kompanija ili sektora koji pripadaju nekom niže srednjem tehnološkom razvojnom pulu. Govorim pre svega o proizvodnji osnovnih metala, govorim o Kinezima kao investitorima koji su postavili Bor. U ovom trenutku proizvodnja osnovnih metala maltene održava prerađivački sektor da ne potone kao što je slučaj, recimo, u Nemačkoj ili u Evrozoni. Tamo je međugodišnji pad između 6 i 7 odsto, kod nas je još uvek blagi rast, što je jako dobro", ocenio je Nikolić. 

On je rekao da država treba svojom i politikom i merama da kontroliše i poslovanje stranih investitora i da usmerava ili kanališe njihovu želju da dođu u Srbiju i posluju upravo ka sektorima koji su sada bitni i koji kreiraju veću dodatu vrednost.

To, kako smatra, nije lako, pogotovo u ovom periodu ozbiljne globalne krize, pogotovo u Evropi.

On dodaje da ima i manje dobrih, ali i loših iskustava sa stranim investitorima.

"Imamo iskustva, naravno, da neki investitori i nisu tako dobri. Najbolji primer je od prošle nedelje, Beogradski aerodrom, nekako u kontinuitetu prave gafove i propuste koji imaju negativan efekat ne samo po imidž zemlje već i na sam platni bilans, kao slika za neke druge strance koji dolaze u zemlju kako ne treba raditi. Dakle, imamo takvu sliku, imamo sliku zaista neverovatno dobrih rezultata i iskustava", naveo je Nikolić. 

Komentari (0)

Biznis