Biznis vesti

Banka Engleske zadržala referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

22:20

Banka Engleske zadržala referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto
Tanjug/AP/Alastair Grant - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Banka Engleske (BoE) saopštila je danas da je odlučila da četvrti put zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto.

Referentna kamatna stopa u Britaniji je i dalje najviša za poslednjih 16 godina.

Kako se navodi na sajtu banke, Odbor za monetarnu politiku (MPC) je doneo ovo odluku sa šest glasova za i tri glasa protiv.

Dva člana MPC su htela da Banka Engleske podigne kamatnu stopu za 0,25 baznih poena, a jedan član je želeo smanjenje za 0,25 baznih poena.

Banka Engleske predviđa da će stopa inflacije u Velikoj Britaniji privremno pasti na željenih dva odsto u prvom kvartalu 2024. godine, ali da će ona ponovo porasti u trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Odbor za monetarnu politiku očekuje da će britanska inflacija na kraju godine biti oko 2,75 odsto, a nakon toga pasti na 2,3 odsto u 2025. i na 1,9 odsto u 2026. godini.

Banka je naglasila da će i nadalje voditi restriktivnu monetarnu politiku da bi suzbila inflaciju i navela da je globalna ekonomska situacija nešto bolja nego na kraju prethodne godine.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli podsetio je da je bilo dobrih vesti o inflaciji u poslednjih nekoliko meseci.

"Značajno je pala sa 10 odsto od pre godinu dana na četiri procenta, ali moramo da vidimo više dokaza da će ona dostići cilj od dva odsto, pre nego što budemo mogli da snizimo kamatne stope", naveo je guverner.

Finansijska tržišta su predviđala da će stope ostati nepromenjene četvrti put zaredom i nakon stalnog pada inflacije tokom poslednjih meseci, uprkos malom porastu u decembru sa 3,9 na četiri, a brojni investitori očekuju prvo smanjenje stope već u junu, javio je Gardijan.

Centralna banka je podigla stope sa rekordno niskih 0,1 odsto u decembru 2021. godine, što je povećalo troškove hipoteka i kredita za milione domaćinstava.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis