Evropa

Stupile na snagu granične kontrole namirnica uvezenih iz EU u Veliku Britaniju

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

21:54

Stupile na snagu granične kontrole namirnica uvezenih iz EU u Veliku Britaniju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nove granične kontrole u Velikoj Britaniji za neke od uvoznih namirnica iz Evropske unije stupile su danas na snagu, prvi put od Bregzita, što bi, zbog povećanog obima birokratije za preduzeća moglo da dovede do porasta cena.

Meso, jaja, riba i mlečni proizvodi spadaju u sveže proizvode za koje će odsada biti potrebni izvozni zdravstveni certifikati i drugi papiri pre ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo, preneo je CNN.

Prema procenama britanske vlade, provere, uključujući fizičke inspekcije, od aprila će koštati britanska preduzeća oko 330 miliona funti (oko 387 miliona evra) godišnje.

To bi moglo da poveća inflaciju za oko 0,2 procentna poena tokom tri godine, iako neki stručnjaci iz industrije upozoravaju na veći uticaj.

Nove kontrole predstavljaju prvo suočavanje proizvođača hrane iz u EU sa problemima granične birokratije otkako je Britanija izašla iz ogromnog tržišta i carinske unije tog bloka u januaru 2021.
Zemlja je napustila EU godinu dana ranije, u januaru 2020, nakon odluke na referendumu iz 2016. godine.

Britanski proizvođači hrane, koji izvoze u EU, podvrgnuti su potpunim graničnim kontrolama već tri godine, ali je britanska vlada pet puta odložila uvođenje kontrola hrane koja je dolazila s druge strane zbog straha da bi dodatne kontrole mogle poremetiti vitalne zalihe.

 

Komentari (0)

Evropa