Biznis vesti

Kineski milijarder se posle godinu dana pojavio u javnosti i podneo ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

18:14

Kineski milijarder se posle godinu dana pojavio u javnosti i podneo ostavku
Nestao vodeći kineski investicioni bankar Fan Bao - Copyright Prinstscreen YouTube/Wall Street Journal

veličina teksta

Aa Aa

Kineski milijarder Bao Fan, koji se povukao pre skoro godinu dana, danas se prvi put pojavio u javnosti u kako bi obelodanio povlačenje sa svih funkcija u svojoj banci.

Holding kompanija "Kineska renesansa" (China Renaissance China Renaissance Holdings) saopštila je da je njihov lider podneo ostavku iz "zdravstvenih razloga i kako bi posvetio više vremena porodici", preneo je BBC.

Kompanija je dodala da će njen suosnivač Šie Li Đing preuzeti mesta koja je držao Bao Fan, poznat i kao finansijer mnogobrojnih poslovnih projekata, kao što su "Tencent" ili "Alibaba".

"Kineska renesansa" ističe da bogati bankar "nema nikakvih neslaganja sa odborom kompanije i da ne postoji nijedno drugo pitanje u vezi sa njegovom ostavkom na koje akcionarima treba skrenuti pažnju".

Međutim, nisu izneti nikakvi detalji o tome gde se Bao trenutno nalazi. Britanska agencija podseća da je neobjašnjivi nestanak Baoa u februaru prošle godine šokirao kinesku zajednicu, a "Kineska renesansa" istakla je kako je nekoliko dana kasnije on počeo da sarađuje sa organima koji su tome poveli istragu.

Bao je nestao u februaru prošle godine, u periodu kada su se vlasti u Pekingu sukobile s vodećim tehnološkim kompanijama zbog pokazivanja otpora centralizovanom vođenju privrede.

Pored njega, bilo je još sličnih nestanaka i kineskih milijardera, a  najpoznatiji se dogodio krajem 2020. godine, kada je tri meseca izvan očiju  javnosti bio osnivač "Alibabe" Džek Ma i to nakon što je kritikovao tržišne regulatore u Pekingu.

Komentari (0)

Biznis