Biznis vesti

Sladoledi koji sadrže etilen-oksid povučeni i sa tržišta Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

14:11

Sladoledi koji sadrže etilen-oksid povučeni i sa tržišta Srbije
Pesticidi u sladoledima - Copyright profimedia/BELGA PHOTO THIERRY ROGE

veličina teksta

Aa Aa

Sladoledi koji sadrže etil-oksid iznad dozvoljenih granica detektovani su u Srbiji i povučeni su sa tržišta, saopštila je Uprava za veterinu. Navodi se da su u pitanju proizvodi pod nazivom  M&M, Snickers i Twix, poreklom iz Francuske. 

U saopštenju se navodi da je 2. avgusta 2021.godine, u 17:38, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF Uprava dobila informaciju da sladoled uvežen iz EU sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ - etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji.

"Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497. U pitanju su proizvodi pod nazivom  M&M, Snickers  i Twix, uveženi iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami", navedeno je u saopštenju Uprave. 

Ističe se da su odmah preduzete sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza do sprovođenja istrage.

U Ministarstvu poljoprivrede za Euronews Srbija kažu da su kompanije uvoznice već dobrovoljno počele sa povlačenjem spornih proizvoda iz prodavnica. 

Sladoledi povučeni iz prodaje u Hrvatskoj i BiH

U regionu su sporni sladoledi prvo povučeni iz prodaje pre nekoliko dana u Hrvatskoj, a i nadležni u Bosni i Hercegovini su danas odlučili da zabrane prodaju nekoliko serija sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida. 

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišćen u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavestio zastupnik Mars Wrigley’s Confectionery, koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka od 31. jula 2022. do 28. februara 2023. godine. Potršači detaljne informacije o povučenim proizvodima mogu pronaći na sajtu Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Šta je etilen-okdid?

Kada su serije sladoleda povučene sa hrvatskog tržišta, portal Indeks je pisao da je etilen oksid zapaljivi bezbojni plin slatkastog ukusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. 

Budući da može da ošteti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokaale i njegova kancerogena svojstva. Njega gotovo da nema u masovnoj proizvodnji. 

Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gde je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis