Društvo

Nedimović za Euronews Srbija: U Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta koji su u Hrvatskoj povučeni sa tržišta

Komentari

Autor: Jovana Stanković

01/08/2021

-

20:04

Nedimović za Euronews Srbija: U Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta koji su u Hrvatskoj povučeni sa tržišta
Nedimović za Euronews Srbija: U Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta koji su u Hrvatskoj povučeni sa tržišta - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na tržištu u Srbiji se ne nalaze sporni voćni jogurti i sladoledi, koji su zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu, koji je pronađen u njima, povučeni u Hrvatskoj, potvrdio je za Euronews Srbija ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Kako je rekao, sporne pošiljke i nisu stigle do Srbije, pa zbog toga i nema reakcije.

"Ovi proizvodi se ne nalaze u Srbiji, što je potvrđeno i na RASFF, koji inače odmah šalje notifikacije i vesti ukoliko je nešto sporno. Reč je o evropskom informacionom sistemu za kontrolu pošiljki hrane, tako da možemo da potvrdimo da kod nas nije stigla isporuka tih spornih sladoleda i voćnog jogruta", rekao je Nedimović za Euronews Sbrija.

Kako je obajsnio, ukoliko se utvrdi da je određena hrana sporna, odmah iz Brisela stiže obaveštenje zemljama u koje je pošiljka i stigla.

"Preko RASFF se odmah vidi gde je i kod koga stigla sporna hrana. Kod nas je nema. Poslednji put smo imali takvu pošiljku iz Rumunije i odmah smo reagovali tako što smo je odmah povukli sa tržišta. I u ovom slučaju je bilo reči o voćnom jogrutu", rekao je Nedimović.

Da podstimo, sa tržišta u Hrvatskoj je, odmah nakon rekacije njiohovog Ministarstva poljoprivrede, povučeno nekoliko proizvoda: "Dukatos jogurt crni ribiz 150g" i "Dukatos jogurt naranča cimet 150g" određenih rokova trajanja, a pord njih u prodaji neko vreme neće biti i četiri vrsta sladoleda. 

Inače, proizvodi koji su povečni sa hrvatskih polica, kako ističe Ministarstvo poljoprivrede, nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani. Pored ove dve vrste jogurta, još neki proizvodi nisu više u prodaji. 

Ministarstvo poljoprivrede kaže da su povučene i četiri vrste sladoleda. Kako navodi Index.hr u pitanju su sladoledi Snikers, Twix, Bounti i M&Ms, a iz supermarketa povučeno je pet ukusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.

Šta je etilen oksid i zbog čega je opasan? 

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog ukusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, navodi Index.hr. On se inače u manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator.

Inače, hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gde je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. Španska agencija za hranu je regavala na ovo i zahtevala da sve članice EU odmah zabranje njegovu prisutnost u hrani.

Komentari (0)

Srbija