Biznis vesti

Na gradilištu u Surčinu počelo postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

17:04

Na gradilištu u Surčinu počelo  postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa
Na gradilištu u Surčinu počelo postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na gradilištu u Surčinu počelo je postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa, a zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije i glavni inženjer na projektima Boban Veličković kaže za Tanjug da je siguran da će sve biti završeno u roku, do jeseni 2026. godine.

"Ovo je jedno vrlo kompleksno gradilište koje obuhvata više celina. Najvažnija je celina Ekspo 2027 gde će biti održana buduća međunarodna izložba. Tu će biti izgrađeno osam hala od kojih jedna univerzalna i sedam izložbenih hala koje su raspona -  izložbene 45x 45 metara, a univerzalna hala 90 metara. Biće i ekstenzija tog sajma koja podrazumeva nacionalne paviljone - Nacionalni paviljon Srbije, tematski paviljoni itd.", rekao je Veličković.

Kako kaže, to je ogroman prostor koji će biti jako lepo uređen i na pravi način će prezentovati Srbiju tokom održavanja izložbe. 

"Među drugim objektima koji će se ovde graditi je Nacionalni stadion, a baš ovde gde stojimo će biti nacionalni klupski stadion, i okolo ovih objekata se gradi infrastruktura, to su ulice, bulevari koje će se pripremiti za 2027. godinu", dodao je Veličković.

Gradiće se takođe i smeštaj za učesnike sajma koji će posle biti pretvoreni u stanove.

"Moramo da idemo korak po korak, a naravno da postoje i rokovi. Najvažnije je da do septembra 2026. godine završimo sajam, da bi u 2027. sve bilo spremno", rekao je on.

Tanjug

Kako dalje objašnjava, izgradnja šipova je počela na delu gde će biti izgrađene hale i to će, kako očekuje, potrajati do sredine maja ove godine.

"Ima oko 1.650 šipova, oni su dužine od 10 do 18 metara, ukupne dužine 27.000 metara. Kao što možete da vidite, prisutan je veliki broj mehanizacije - jedni rade nasipanje, drugi rade šipove, sledeći dovoze kamen, pesak, itd. Ovde je veoma živo", rekao je Veličković.

Sledeći korak posle izgradnje šipova je nastavak radova na fundiranju što podrazumeva pravljenje greda koje idu iznad šipova.

"Nakon šipova idu naglavne grede, na tim naglavnim gredama kasnije ide konstrukcija hala", objasnio je Veličković.

Sve, kako kaže, treba da bude završeno do jeseni 2026. godine i ocenjuje da ima dovoljno vremena da se radovi završe.

"Ovo je ogroman prostor, ogromne količine materijala su potrebne, pre svega za nasipanje, ali bez obzira na sve mi ćemo sigurno uspeti da to uradimo", poručio je Veličković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis