Biznis vesti

Počela gradnja sedam hala za EKSPO na gradilištu u Surčinu

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

12:02

Počela gradnja sedam hala za EKSPO na gradilištu u Surčinu
Počela gradnja sedam hala za EKSPO na gradilištu u Surčinu - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Na gradilištu u Surčinu, kao što je i obećano, počelo je postavljanje šipova za izgradnju EKSPO kompleksa, čime je započeta izgradnja hala, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

"Naime, za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. počinje izgradnja sedam hala - Univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala. Hale su raspona 45m+45m, osim Univerzalne hale koja je raspona 90 metara. Dužina hala iznosi 130 do 140 metara", objavio je Mali na instagramu, uz video sa gradilišta.

U prvoj fazi radovima je, navodi, obuhvaćena izgradnja temelja hala odnosno izvođenje šipova, naglavica i temeljnih greda.

"Na projektu su predviđeni šipovi prečnika 800 mm, ukupno 1.647 komada. Šipovi su dužine 10 do 18 m, a projektom je planirano da se za potrebe izgradnje hala izvede oko 27.500 metara šipova. Započeti su radovi na Univerzalnoj hali, a uskoro se planira paralelizacija radova i na susednoj hali broj 3. U sklopu prve faze, za sve hale se predviđa utrošak oko 28.000 m3 betona i 3.200 tona armature", rekao je Mali.

 

 

Naglasio je da se radovi na EKSPO gradilištu odvijaju po predviđenoj dinamici i planu.

"Nemamo vremena za gubljenje i svesni smo posla i odgovornosti koja nam je data, jer sve mora biti završeno do kraja 2026. godine", poručio je Mali.

Srbija će tokom EKSPO izložbe 2027. godine biti centar sveta, domaćin za više od 100 zemalja i više od 2,6 miliona posetilaca, a EKSPO će biti kruna razvoja Srbije i dokaz koliko se naša zemlja promenila na bolje i napredovala, zaključio je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis