Biznis vesti

Mali: Na EXPO kompleksu radovi iznad zemlje počinju na proleće, sačuvaćemo Halu 1 Beogradskog sajma

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

20:11

Mali: Na EXPO kompleksu radovi iznad zemlje počinju na proleće, sačuvaćemo Halu 1 Beogradskog sajma
Mali: Na EXPO kompleksu radovi iznad zemlje počinju na proleće, sačuvaćemo Halu 1 Beogradskog sajma - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je govoreći o izgradnji objekata za specijalizovanu izložbu EXPO 2027, na predstavljanju programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027", da da su pripremni radovi na kompleksu počeli u julu prošle godine, a da se na proleće očekuju radovi iznad zemlje.

"Tamo dovodimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, trafostanice, gradimo novu petlju, 10 km bulevara i puteva i sve to mora da bude gotovo do 1. decembra 2026. godine", rekao je on i naveo da će biti sajamki kompleks, zajedno sa kompleksom EXPO 2027, rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova koji će biti izgrađeni, novi Akvatik centar za vodene sportove i novi Nacionalni stadion.

Objasnio je da će više od 100 zemalja učestovati na toj manifestaciji i da će doći oko tri miliona posetilaca.

Naveo je da će Nacionalni stadion, biti pravo remek delo sa 52.000 sedišta i da će biti gotov do kraja 2026 godine.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Gradimo 1.500 stanova, tamo će moći da živi 3.500 ljudi i imaće oko 160.000 kvadrata. Gradimo Akvatik centar na 10 hektara", istakao je on.

Govoreći o tome šta je već urađeno rekao je da nasuto više od 200.000 kubika kamena i 128.000 kubika peska, te da se već vide obrisi novog grada.

"Na proleće kreću radovi iznad zemlje" rekao je on i istakao da se radi i na izgradnji Beogradskog metroa i da će do 2030. biti gotove dve linije.

Naveo je da iako je Prokop otvoren, radovi na ovoj železničkoj stanici se nastavljaju i gradi se veliki poslovni park sa osam poslovnih zgrada a u jednoj od njih biće Beogradska berza, zatim Komisija za hartije od vrednosti, Centralni registar za hartije od vrednosti.

Tanjug/Marko Đoković

 

Prema njegovim rečima, Beograd će dobiti novu železničku stanicu na Novom Beogradu.

"Ona će biti povezana sa Beogradskom autobuskom stanicom i da ne bude nikakve dileme, Beogradska autobuska stanica biće u funkciji već u narednih nekoliko meseci a gradimo novu staničnu zgradu, i do kraja 2026. i ovaj veliki infrastrukturni projekat biće gotov", rekao je Mali.

Dodao je da se gradi novi tunel kod Ekonomskog fakulteta i naveo da će i lokacija sadašnjeg Beogradskog sajma dobiti novi izgled.

"Hala 1 biće sačuvana i postaće epicentar kulture i tamo ćemo napraviti tri operske hale, biće mesto za baletske i operske trupe", istakao je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis