Biznis vesti

EIB će ove godine posebno ulagati u obrazovnu i železničku infrastrukturu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

12:00

EIB će ove godine posebno ulagati u obrazovnu i železničku infrastrukturu Srbije
EIB će ove godine posebno ulagati u obrazovnu i železničku infrastrukturu Srbije - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Evropska investiciona banka (EIB) će ove godine i nadalje posebno ulagati u železnicu i obrazovnu infrastukturu Srbije, izjavio je danas šef odeljenja EIB za Zapadni Balkan i Tursku Mateo Rivelini u okviru godišnje konferencije banke na kojoj su predstavljeni rezultati za 2023. godini i najavljeni planovi za tekuću godinu.

On je dodao da će EIB nastaviti da podržava zelenu i digitalnu agendu, kao i rehabilitaciju pruge u Crnoj Gori, posebno prugu koja povezuje Srbiju sa Jadranskim morem.

"Nastavićemo da pružamo podršku malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu", istakao je Rivelini.

Naglasio je da će EIB ulagati i u inovacije i energetiku i da će još više angažovati sa Evropskog investicionim fondom (EIF) i Evropskom komisijom povodom investicija.

Ekonomista ekonomskog odeljenja Evropske investicione banke Mateo Feraci je rekao da je privreda Zapadnog Balkana počela sa oporavkom u drugoj polovini 2023. godine zbog, između ostalog, jačanja domaće potrošnje i turizma.

On je upozorio i na pretnje uspešnom privrednom razvoju regiona kao što su ekonomsko usporavanje Nemačke ili geopolitičke tenzije.

Feraci je saopštio da banke na Zapadnom Balkanu i dalje nisu preterano voljne da daju kredite, ali da se jaz između potražnje za kreditima i ponude banaka smanjuje.

Hipotekarno tržište u zemljama Zapadnog Balkana je prema njegovim rečima i dalje slabo.

Istraživanje je pokazalo da su banke zadovoljne poslovanjem na Zapadnom Balkanu koje im donosi visoke profite, a 50 odsto anketiranih banaka je reklo da u narednom periodu želi da "selektivno proširi svoje operacije", zaključio je Feraci.

EIB prošle godine investirala rekordnih 1,2 milijarde evra na Zapadnom Balkanu

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije, investirao je rekordnih 1,2 milijarde evra širom Zapadnog Balkana 2023. godine, što je za 365 miliona evra više nego u 2022. godini, saopštila je danas Evropska investiciona banka u okviru svoje godišnje konferencije.

Investicije su namenjene projektima održive i energetske tranzicije koji podržavaju pristupanje regiona Evropskoj uniji (EU), ekonomske i klimatske ciljeve, kao i ciljeve u pogledu povezanosti, navodi se u saopštenju.

"Finansijska sredstva potpisana su za projekte u okviru Ekonomsko-investicionog plana i inicijative Globalni izlaz, strateškog instrumenta EU za premošćavanje infrastrukturnih nedostataka i unapređenje životnog standarda", izjavio je potpredsednik EIB odgovoran za Zapadni Balkan Kirijakos Kakuris.

Prema njegovim rečima, prošle godine su obezbeđena bespovratna sredstva u iznosu od čak 475 miliona evra u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan i inicijative EIB za ekonomsku otpornost.

Najveći deo sredstava, 58 odsto, odnosno 693 miliona evra namenjen je bezbednijem, održivom saobraćaju, odnosno železničkim prugama u Srbiji (sekcija Beograd-Niš) i Severnoj Makedoniji (Kriva Palanka-bugarska granica), dodaje se u saopštenju.

Banka EU ugovorila je dodatno finansiranje za modernizaciju gradskog prevoza u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

EIB je naglasila da je u 2023. godini izdvojila 275 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima, što predstavlja 23 odsto ukupnog finansiranja u prošloj godini.

Preostala sredstva će biti usmerena za projekte u oblasti energetike, vodosnabdevanja, zdravstva i obrazovanja.

"Zahvaljujući saradnji u okviru Tima Evropa sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu, Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama, mogli smo maksimalno da iskoristimo savetodavne i finansijske resurse u korist stanovnika regiona", istakao je Kakuris.

On je u ime Evropske investicione banke pozdravio pokretanje novog Razvojnog plana Komisije koji će, prema njegovim rečima, "ubrzati ključne reforme, doneti veći ekonomski prosperitet, napredak u približavanju Evropskoj uniji i jačanje inicijativa poput zajedničkog regionalnog tržišta".

Pored finansiranja, banka je obezbedila tehničku savetodavnu podršku za pripremu i sprovođenje projekta vodosnabdevanja u Tirani, kao i kreditnu liniju za klimatske projekte za male biznise u Severnoj Makedoniji.

U okviru programa JASPERS koji finansira EU savetodavna podrška za region će se utrostručiti, sa budžetom od 20 miliona evra za narednih šest godina, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Biznis