Biznis vesti

Otvoren Srpsko-grčki poslovni forum, Vučić: Grčke kompanije dobrodošle u Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

12:28

Otvoren Srpsko-grčki poslovni forum, Vučić: Grčke kompanije dobrodošle u Srbiju
Otvoren Srpsko-grčki poslovni forum, Vučić: Grčke kompanije dobrodošle u Srbiju - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma, kojem prisustvuje i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, da su grčke kompanije dobrodošle u Srbiji, i pozvao grčke finansijske institucije, a posebno banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište. Vučić je, u Palati Srbija, naglasio da Srbiju sa Grčkom povezuju emocije i istinsko prijhateljstvo i da Srbi vole Grčku.

Naglasio je da treba imati racionalnan pristup u našim odnosima u budućnosti i izrazio uverenje da zajednički može da se uradi mnogo toga.

"Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde. Ja sam zato ne slučajno zamolio premijera Micotakisa danas, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište, jer je danas Srbija drugačija", naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da je Srbija ranije imala problem sa NPL-ovima, to jest problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak oko 30 odsto.

"Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju, da to ostane tako dovoljno snažno", naveo je Vučić.

Želim da kažem svim predstavnicima grčkih kompanija - dobrodošli ste u Srbiju, poručio je Vučić.

"Ovo što smo mi predvideli da radimo, to se neće završiti 2027. To će biti samo jedan zamajac. Samo jedan zamajac gde će apetiti postojati sve veći. Kada izgradimo jedan autoput, uvek bismo počinjali nova dva. Kada izgradimo pet, uvek počinjemo novih deset. Tome nema kraja", rekao je Vučić.

Micotakis: Grčke kompanije biće deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti

Predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je danas na Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Palati Srbija da vidi da Srbija ima ambiciozne privredne ciljeve koje želi da ostvari do 2027. godine i da je uveren da će grčke kompanije postati deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti.

"Naše prisustvo na ovom forumu dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima. Robna razmena naše dve zemlje je 750 milijardi evra, a možemo i mnogo bolje", rekao je Micotakis.

Mali: EXPO velika razvojna šansa Srbije

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Srbija 2027, godine biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO i da je predviđeno, kako je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatnih 17 do 18 milijardi evra investicija. Mali je ocenio da je ova manifestacija velika razvojna šansa Srbije. "Želim da kažem da smo lane ostvarili rast od 2,5 odsto, a da ove godine očekujemo da rast bude 3,5 odsto. Prošle godine smo prvi put prešli granicu od 69 milijardi evra bruto domaćeg proizvoda a ako sve bude kako smo planirali očekujemo da do kraja 2027. dostignemo 100 milijardi evra“, rekao je on. Istakao je da je Srbija dostigla rekordno visoku zaposlenost, da se grade industrijski parkovi, ulaže u poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu, putnu infrastrukturu.

"Za EXPO ćemo napraviti ceo novi kompleks, očekujemo milijardu evra neto efekta od dolaska ljudi na EXPO. Tamo ćemo napraviti i centar za vodene sportove, Nacionalni stadion, a sve to na 200 hektara površine“, rekao je ministar Mali. Naveo je da su rokovi kratki i da bi sve trebalo da bude gotovo do kraja 2026. godine.

Premijer Grčke zatražio je od grčkih kompanija koje su prisutne na forumu da sa posebnom pažnjom isprate veliki napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

"Srbija ima ambiciozne planove - želi da dostigne 100 milijardi dolara BDP-a do 2027. godine. Reč je o izgradnji infrastrukture, energetici, upravljanju otpadom. Uveren sam da će grčke kompanije biti deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti", istakao je on.

Micotakis je podsetio da je Grčka izašla iz produžene ekonomske krize, da je njen izvoz premašio 70 milijardi evra i da je spustila stopu nezaposlenosti. Kako je rekao, 33 odsto Grka imalo je platu između jedne i tri hiljade evra, a danas je taj broj porastao, dodavši da je primetio i da je u Srbiji porasla minimalna i prosečna zarada.

"Cilj je blagostanje za sve. Srbija je moćna izvozna zemlja. Veliku pažnju pridajemo i koridorima koji povezuju Srbiju i Grčku preko severne Makedonije. Želimo da veći deo tog izvoza prolazi kroz Grčku i bitno nam je da unapredimo železničku mrežu", istakao je Micotakis.

Premijer Grčke rekao je i da njegova zemlja može snabdevati Srbiju prirodnim gasom, da može da koristi ovdašnje kapacitete za njihovo skladištenje i pomogne našoj zemlji u tranzicionom periodu.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srbije o našim bankama koje su bile prinuđene da napuste srpsko tržište. Sada imamo jaču moć i možemo da se vratimo", dodao je Micotakis.

Grčki premijer boravi u poseti Srbiji, u okviru posete se održava i Srpsko-grčki poslovni forum. Forum organizuje Privredna komora Srbije, uz podršku ambasade Grčke, a na njemu prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finanija Siniša Mali. Kako je najavljeno, više ministara u vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte naše zemlje.

Momirović:Razmena sa Grčkom za 10 godina povećana na oko 800 miliona evra

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je u poslednjih 10 godina vrednost ukupne robne razmene između Srbije i Grčke značajno uvećana, sa 360 miliona evra u 2012. godini na skoro 800 miliona evra u 2023. godini, što predstavlja povećanje za više od 120 odsto.

On je govoreći na srpsko-grčkom poslovnom forumu koji se održava u Palati Srbija, rekao da kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji i čiji proizvodi su stekli domaće poreklo, imaju priliku da plasiraju svoje proizvode i usluge po preferencijalnom tretmanu na tržištu od 2,7 milijardi potrošača. Reč je o tržištu Evropske unije, Kine, Evroazijske ekonomske unije, jugoistočneEvrope - CEFTA i Turske, što znači da im je omogućen uvoz na pomenuta tržišta bez carina na uvoz ili po sniženim carinskim stopama.

Takođe, proizvodi plasirani na tržišta SAD, Japana, Australije uživaju tretman najpovlašćenije nacije. Momirović je dodao da će se grupi zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, uskoro pridružiti i UjedinjeniArapski Emirati i Egipat sa kojima su praktično okončani pregovori.

Vesić: Plan do do početka leta sa Grčkom imamo integrisanu naplatu putarine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je sa grčkim kolegom Hristosom Sajkurasom dogovorio da zajedno pokušaju da omoguće da do leta zaživi sistem inegrisane naplate putarine između dve zemlje.

"Gospodin Hristos i ja smo se dogovorili da pokušamo da učinimo zajednički napor, a siguran sam da možemo, da do početka leta imamo i sistem integrisane naplate putarina između Grčke i Srbije, što znači da će grčki tagovi za automobile raditi u Srbiji, a srpski u Grčkoj", rekao je Vesić.

 

Komentari (0)

Biznis