Biznis vesti

Direktorke Svetske trgovinske organizacije: Više cene hrane i energije udar na finansije građana

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

11:39

Direktorke Svetske trgovinske organizacije: Više cene hrane i energije udar na finansije građana
Direktorke Svetske trgovinske organizacije: Više cene hrane i energije udar na finansije građana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat, neizvesnost i nestabilnost su pretnje za globalnu ekonomiju, izjavila je danas direktorka Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okondžo-Iveala na zasedanju ministarske konferencije STO u Abu Dabiju.

"Prekidi u transportu na vitalnim plovnim putevima kao što su Crveno more i Panamski kanal uzrokuju kašnjenja i inflatorne pritiske", navela je Okondžo-Iveala.

Prema njenim rečima, više cene hrane, energije i drugih osnovnih potrepština predstavljaju udar na finansije građana i "podstiču političku frustraciju", prenosi AP.

"Ljudi su svuda zabrinuti za svoju budućnost i to će se osetiti prilikom glasanja ove godine", dodala je Okondžo-Iveala.

Ona je upozorila na posledice učestalih napada na multilateralizam.

"Multilateralni trgovinski sistem, koji ja nazivam globalnim javnim dobrom otkako je stvoren pre 75 godina, i dalje se potkopava i pogrešno tumači u nekim krugovima", rekla je direktorka STO.

Sjedinjene Američke Države imaju uzdržan stav prema STO, a organizaciju koče i neslaganja Vašingtona i Pekinga, kao i složen sistem glasanja pošto je za glavne odluke potreban konsenzus.

STO sada ima 166 članova pošto su se organizaciji pridružili Komori i Istočni Timor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis