Biznis vesti

Iskliznuće sa šina u Rumi poslednje u nizu: Krajem 2022. tri incidenta za 7 dana, uključujući curenje amonijaka u Pirotu

Komentari

Autor: Lj.G.

26/02/2024

-

14:06

Iskliznuće sa šina u Rumi poslednje u nizu: Krajem 2022. tri incidenta za 7 dana, uključujući curenje amonijaka u Pirotu
Iskliznuće sa šina u Rumi poslednje u nizu: Krajem 2022. tri incidenta za 7 dana, uključujući curenje amonijaka u Pirotu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Iskliznuće četiri vagon-cisterne natovarene fosfornom kiselinom, koje se dogodilo jutros u železničkoj stanici u Rumi, poslednji je u nizu incidenata na srpskim prugama. Krajem 2022. godine, samo u roku od sedam dana dogodila su se tri iskliznuća voza sa šina. Te godine bilo je ukupno 39 takvih incidenata.

Zbog tri iskliznuća krajem 2022. godine, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je početkom januara 2023. da nije zadovoljan stanjem u železničkim firmama, pre svega u preduzećima "Infrastruktura" i "Kargo" i da će predložiti konkretne mere i promene.

"Infrastruktura železnica" dobila je rok da do 10. januara prošle godine da pregleda pruge, posebno deonice na kojima se zbog lošeg stanja mreže vozi sporo, sačini izveštaj i predloži neophodne mere.

Pet iskliznuća vozova za dva meseca

Od decembra 2022. do februara 2023. dogodilo se pet incidenata na železnici u Srbiji.

U decembru 2022. kod Pirota se izlio amonijak i bila je uvedena vanredna situacija na delu teritorije Pirota. 

Potom je iskliznuo voz kod Šida koji je prevozio fosfornu kiselinu.

Nekoliko dana posle toga, krajem januara 2023,  kod Zaječara je iskočio voz koji je prevozio fosfornu kiselinu i kod Subotice, kada su iskliznula tri vagona cisterne koji su prevozili propan.

U junu 2023. iskliznule su tri cisterne sa gasom između Kalenića i Požege, na delu barske pruge između Kalenića i Požege. Preduzeće "Srbija Kargo" je tada saopštilo da nije bilo prevrtanja cisterni i da nije bilo opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu.

Kompozicija je saobraćala iz Pančeva za Čačak i u svom sastavu imala osam vagon cisterni, od kojih su iskliznule poslednje tri od lokomotive.

U julu 2023. na delu pruge Niš-Dimitrovgrad, kod pirotskog naselja Staničenje, došlo do iskliznuća dve cisterne, tovarene dizelom, saopštilo je tada preduzeće "Srbija kargo". Kako su dodali, prilikom ovog akcidenta nije bilo prevrtanja cisterni, niti curenja, i nije bilo opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu.

Kompozicija je saobraćala iz Pančeva za Bugarsku i u svom sastavu imala 16 vagon cisterni, koje su u vlasništvu NIS-a.

Portparol Infrastrukture železnica Srbije Nenad Stanisavljević izjavio je ranije za Euronews Srbija da je prosečan broj iskliznuća do sada bio 36,7 na godišnjem nivou, a da je u 2022. bilo 39 ovih incidenata.

Zbog curenja amonijaka u Pirotu je bila proglašena vanredna situacija

U jutrošnjem akcedentu na železničkoj stanici u Rumi, prema rečima menadžera za transport i vozna sredstva preduzeća Srbija kargo Saše Tomića, nije bilo curenja fosforne kiseline, niti bilo kakve opasnosti.

Tanjug Video

 

Naveo je da će detalje i uzrok nezgode utvrditi mešovita komisija koja vrši uviđaj.

I dok je u Rumi železnički saobraćaj zbog iskliznuća četiri vagon cisterne samo trenutno bio u prekidu, jer je utvrđeno da nema nikakvih posledica, zbog ozbiljnog akcedenta krajem 2022. u Pirotu je bila proglašena i vanredna situacija na delu teritorije tog grada kada je iz prevrnutog  vagona iscureo otrovni gas amonijak.

Zbog simptoma trovanja tada je pomoć lekara zatražilo više od 50 osoba.

Jedna osoba je preminula po prijemu u pirotsku bolnicu, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje, prenela je tada Radio-televizija Srbije. 

Pirotska policija je potvrdila za RTS i da je u blizini mesta prevrtanja cisterne sa amonijakom pronađeno telo muškarca u jutarnjim časovima 26. decembra.

Prethodnog dana iz šina je iskliznula teretna kompozicija koja svakodnevno saobraća na toj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac.

Prilaz mestu iskliznuća bio je zatvoren u krugu od četiri kilometra. Železnički saobraćaj je bio u prekidu, kao i saobraćaj na auto-putu kod Pirota. Na mesto iskliznuća bio je upućen veći broj vozila svih dežurnih službi sa specijalnom opremom i zaštitom.

Kompozicija sa prevrnutim vagonima imala je 1.600 tona. 

Štab za vanredne situacije Pirota ukinuo je 16. januara 2023. vanrednu situaciju na delu teritorije tog grada, koja je uvedena 25. decembra 2022. 

Dva dana pre ukidanja vanredne situacije sve cisterne sa amonijakom su podignute i bezbedno uklonjene sa mesta gde se desila nesreća, rekao je tada gradonačelnik Pirota i komandant Štaba Vladan Vasić.

Komentari (0)

Biznis