Biznis vesti

Maslinovo ulje nikad nije bilo skuplje: Nije krivo samo globalno zagrevanje, i velike kompanije su umešale prste

Komentari

Autor: BBC/Oliveoiltimes/New York Times/OT

28/02/2024

-

14:42

Maslinovo ulje nikad nije bilo skuplje: Nije krivo samo globalno zagrevanje, i velike kompanije su umešale prste
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je sve ređe naići na scenu u kojoj poznati kuvar maslinovim uljem obilno preliva salatu kapreze ili gaspaćo jer je u prodavnicama širom Evrope ova namirnica dostigla rekordno visoku cenu.

Kako je do toga došlo?

Najstariji način uzgajanja drveta u Evropi je tokom prošle decenije pokazao nedostatke jer se mnogo mediteranskih stabala osušilo zbog radikalnih vremenskih uslova, poput suša i oštrih oluja s gradom koje su izazivale poplave.

A u 2023, ovaj kontinent, kao i čitava planeta, iskusio je najtoplije zabeleženo leto.

Italija, Grčka i Španija, nacije koje proizvode najveću količinu maslinovog ulja, bile su najpogođenije, kao i kuvari i potrošači, koji su morali da tragaju za receptima bez sastojka koji smatraju nezamenljivim.

"Nikad nisam videla da je nešto toliko suvo", kazala je za BBC Rosela Boeri, proizvođačica maslinovog ulja, peta generacija vlasnika proizvođača "Olio Roi" u Badaluku (Italija), misleći na sušu prošlog leta.

"Srećom, drvo masline je snažno, ali suočavamo se sa velikim smanjenjem proizvodnje, što se odražava na cenu. To za posledicu ima smanjenje prodaje i potražnje našeg maslinovog ulja".

"Inflacija maslinovog ulja"

Cena maslinovog ulja nastavila je da raste širom Evropske unije, pri čemu su Grčka, Španija i Portugal, najveći proizvođači u EU, zabeležile najveći rast, prema istraživanju Eurostata.

Grčka je bila akter drugog najvećeg povećanja cena i to za 67 odsto u poređenju sa 2023. godinom, pri čemu je Portugal zauzeo prvo mesto sa povećanjem cena od 69 odsto, a dok se u prve tri najskuplje zemlje u EU našla i Španija.

"Inflacija maslinovog ulja", kako su stručnjaci nazvali ova poskupljenja, beleži dvocifrenu stopu u svim državama članicama EU, pa je prema podacima Eurostata za januar 2024, cena maslinovog ulja u EU bila 50 odsto viša nego u januaru 2023.

Štaviše, statistički podaci otkrivaju da je cena maslinovog ulja skočila u drugoj polovini 2023. i to za 37 odsto u avgustu (u poređenju sa avgustom 2022), što je trend koji se ubrzao u septembru, da bi do oktobra skok iznosio već 50 odsto.

Godišnji vrhunac zabeležen je u novembru 2023. kada su cene bile za čak 51 odsto više u odnosu na novembar 2022. U decembru je došlo do blagog usporavanja, pošto su cene već bile više za 47 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

profimedia

 

Suprotno tome, najmanji rast cena doživele su Rumunija sa 13 odsto, Irska 16 odsto i Holandija 18 odsto, podaci su Eurostata iz januara 2024.

Industrija maslinovog ulja de fakto se suočava sa izazovima bez presedana počev od faze proizvodnje sa smanjenim prinosima u glavnim zemljama proizvođačima, rastućim cenama, sumornim prognozama nestašica i procenjenim smanjenjem potrošnje.

Prema najnovijim podacima Evropske komisije (15. februar 2024), koje je analizirao portal OT.gr, proizvodnja u Grčkoj od oktobra 2023. do januara 2024. iznosila je 131.500 tona za sezonu 2023/24, dok se da će ukupna količina dostići 155.000 tona.

Jedna zemlja će profitirati

Zbog loših berbi u Španiji i Grčkoj, očekuje se da će Italija ove godine proizvesti jednu trećinu ukupne potrošnje maslinovog ulja u Evropi.

Loši vremenski uslovi i mrazevi krajem marta prošle godine naneli su štetu cvetu masline, a potom i proizvodnji, dok su se farmeri i uljare širom sveta suočili sa jednom od najtežih berbi u poslednje vreme.

U godišnjem istraživanju Oliveoiltimes.com, koje je poslato na 4.487 proizvođača u 34 zemlje, ispitanici su dali žetvi 2023. ukupnu ocenu 51 od 100, što je najniža ocena od 2018.

Poljoprivrednici i maslinari su bili više razočarani svojim učinkom, ocenivši ga samo 46 od 100, dok su za kvalitet proizvodnje dali najnižu ocenu (72/100) od početka istraživanja.

Razočaranje oko prinosa je istaklo široko smanjenje globalne proizvodnje maslinovog ulja, za koje se očekuje da će pasti na 2,407 miliona tona u plodnoj 2023/24. godini, što je drugi uzastopni pad i najniži ukupan broj od 2013/14.

Proizvođači veruju da bi zainteresovane strane u industriji maslinovog ulja trebalo da se usredsrede na sprovođenje standarda u cilju smanjenja prevara, vrše veći pritisak na vlade da povećaju sektorsku podršku i da se upuste u globalne marketinške kampanje za promovisanje potrošnje maslinovog ulja, piše portal Agrophilia.

Cene maslinovog ulja u januaru 2024.

Kako je izvestio "New York Times", dve uzastopne godine suše povezane sa klimatskim promenama desetkovale su berbe maslina u Španiji, što je dovelo do ogromnog smanjenja prinosa dostupnih za globalno snabdevanje. Italija i Grčka, druga i treća po veličini nacije po proizvodnji maslinovog ulja, takođe su se suočile sa sličnim teškim vremenskim uslovima, što je zauzvrat stvorilo "savršenu oluju" za dramatično povećanje troškova proizvodnje maslinovog ulja.

U nedavnom izveštaju o tržištu maslinovog ulja kompanije Certified Origins navodi se iznenađujući rast cena grčkog maslinovog ulja i to za neverovatnih 84,7 odsto u odnosu na isti period u godini pre. Grčko maslinovo ulje je pak, i dalje bilo pristupačnije od italijanskog. Međutim, procenjuje se da će cene 2024. godine cene zadržati uzlazni trend.

Profimedia

 

Apostolos Ratopulos, predsednik Unije potrošačkih radnika Grčke (EEKE) predvideo je da će cena maslinovog ulja porasti na trideset evra po litru. Ova procena je napravljena na osnovu postojećih podataka, pa tako, primera radi, proizvođači u Lakoniji već prodaju maslinovo ulje za 9,38 evra. Ratopoulos je skrenuo pažnju i na trenutne troškove brendiranog ekstra devičanskog maslinovog ulja, navodeći cene u trgovačkim lancima koje se kreću od 15,64 do 18,80 evra prenosi portal Tomiva.

Faktori koji određuju cenu

Kao što je slučaj sa svim poljoprivrednim proizvodima, cena maslinovog ulja zavisi od nekoliko ključnih faktora.

Najočigledniji od ovih faktora su troškovi proizvodnje, koji uzimaju u obzir različite stvari kao što su rad, mašine, pakovanje i transport. Inflacija i drugi ekonomski faktori mogu uticati na to koliko je skupa proizvodnja maslinovog ulja i, dok proizvođači često apsorbuju ove troškove, dolazi do tačke u kojoj postaje neophodno da se ti troškovi prebace na potrošače da bi posao opstao.

Drugi ključni faktor je uspeh žetve. Čitav niz ekoloških faktora, kao što su suše, poplave, poljoprivredne štetočine i ekstremni vremenski uslovi, mogu negativno uticati na prinos i kvalitet maslina tokom perioda berbe. A kada je ponuda smanjena, potražnja raste, a kako se potražnja povećava, raste i cena.

Nažalost, Evropa se nalazi "u sendviču" između niza loših berbi u kombinaciji sa rastućim ekonomskim pritiscima, što dovodi do rekordnog povećanja cena maslinovog ulja. Proizvođači maslina širom Evrope suočeni su sa izazovom da održe svoje poslovanje, što rezultira povećanjem cena španskog maslinovog ulja i od čak 115 odsto dok pokušavaju da sastave kraj s krajem.

I velike kompanije pumpaju cene

U Almeriji (Španija) Rafael Baro, sedma generacija farmera i proizvođača "Oro del deserto" potvrđuje te podatke.

"Prošle godine (2022) je rodilo 15 odsto manje nego što je u proseku rodilo poslednjih 20 godina. To bismo mogli smatrati normalnim, pošto je rod svake godine drugačiji, ali je 2023. rodilo još manje od 45 odsto u proseku, i to je veliki problem", smatra on.

profimedia

 

Među mnogim objašnjenjima tog pada, klimatske promene se ističu kao najveći neprijatelj - pokretač krize, kaže Baro.

"Postoji bojazan da su leta postala duža i toplija. Pretpostavljamo da to utiče na rod i proizvodnju".

Dok se proizvođači maslinovog ulja bore za opstanak, evropski potrošači takođe osećaju pritisak.

Velike kompanije, koje Baro naziva "kartelima", pumpaju cene namirnice i time ne samo da ugrožavaju male, porodične poslove, već i izazivaju paniku u supermarketima.

Čak je u nekim mestima zabeležen i porast krađe maslinovog ulja.

Prema podacima Minteka, firme koja prati tržište i analizira podatke, cene španskog maslinovog ulja su od septembra 2022. do septembra 2023. godine skočile za 115 odsto.

Cene su skočile svuda u svetu, ali Evropu najteže pogađaju, naročito zbog toga što je za mnoge njene stanovnike maslinovo ulje više od pukog sastojka - ono predstavlja njihovo nezamenljivo kulturološko obeležje.

"Poput krvi u čovekovom organizmu, maslinovo ulje je deo mog kuvarskog gena, ono je osnova svega što radim", kaže Mateo D'Elija, glavni kuvar i vlasnik restorana "Umami" u Badaluku (Italija).

"Raznovrsnost najkvalitetnijeg maslinovog ulja ne ogleda se samo u ukusu, već nudi onom ko ga proba prizor čitavog predela gde je poniklo, isto kao kad pijemo vino. Različite regije, različit sastav zemlje, daju nam potpuno različite ukuse i na osnovu toga možemo povezati ulje sa predelom odakle potiče - to me zapanjuje", zaključuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis