Biznis vesti

Miščević i Žiofre uručili serfikate za 20 gradova u okviru podrške EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

20:52

Miščević i Žiofre uručili serfikate za 20 gradova u okviru podrške EU
Tanjug/EuInfo Mreža - Copyright Tanjug/EuInfo Mreža

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević uručila je danas sertifikate predstavnicima 20 gradova i opština, koji će kroz program pomoći EU doprineti poboljšanju uslova za investiranje i tom prilikom istakla da postoji sve veći broj kvalitetnijih projekata koji odgovaraju potrebama građana Srbije. 

Miščević je to rekla tokom obilaska jednog od projekta koji se odnosi na revitalizaciju Mataruške Banje i ponovila da je proces evropske integracije Srbije strateški cilj. 

"Kao što smo pre svega pola sata u Mataruškoj banji videli, najkonkretnije, a vi viđate i u sopstvenim opštinama, menja se okruženje u kojem živimo", rekla je Miščević. 

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus unaprediti poslovnu infrastrukturu, a Miščević je navela da je pomoć EU lokalnim samoupravama važan segment sveukupne pomoći koja stiže od EU. 

"Pomoć iznosi osam miliona evra, gotovo tri miliona je sufinansirano od strane lokalnih samouprava. Znamo da je to jedan od najvećih izazova kada je reč o evropskim procesima, projektima", ukazala je Miščević. 

Miščević je navela da je turizam jedan od strateških sektora za razvoj Srbije. 

"Danas ćemo dati 20 sertifikata za 20 projekata, 13 infrastrukturnih, sedam za pisanje novih projekata, što znači u 13 opština će početi gradnje industrijskih parkova, obnavljanje postojećih postrojenja, njihova rekonstrukcija i u većem broju opština rad na turističkim potencijalima, turizam jeste jedan od strateških sektora za naš razvoj", rekla je Miščević. 

Ona je poručila predstavnicima lokalnih samouprava da staljaju svoje opštine u strateški okvir razvoja Srbije. 

"Pravite strateška dokumenta o razvoju, jer je to odlična vodilja ka daljem finansiranju. To prepoznajemo i mi i Evropska unija kada se opredeljuju za projekte. I drugo, radite na pripremi projekata, projekte dokumentacije, ali i svake one dokumentacije koja je zapravo važna za tehničko sprovođenje ovih projekata", istakla je ministarka. 

Žiofre: Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime

Zajedno sa Miščević, projakat revitalizacije Mataruške Banje obišao je i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre. Žiofre je rekao da će projekti u 20 lokalnih samouprava doneti konkretne rezultate za privredu i građane u budućnosti kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. 

"Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime, jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou. Posebno me raduje što smo posetili projekat koji se realizuje u Mataruškoj Banji, jer se tu na delu vidi kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanoj ekonomskoj aktivnosti i boljem životnom standardu ljudi", izjavio je Žiofre. 

Kako je istakao Žiofre, projekti će poboljšati socio-ekonomsku infrastrukturu u opštinama i omogućiti poslovni ambijent. 

"To će prema našim procenama privući dodatne investicije od nekih 300 miliona evra i stvoriti oko tri hiljade novih radnih mesta. Sve su ovo konkretne i vrlo opipljive koristi za građane i za poslovni svet koji zajednički omogućavaju Evropska unija i lokalne samouprave, sve sa ciljem boljeg života lokalnog stanovništva", objasnio je Žiofre.

Tanjug/EuInfo Mreža

 

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je naveo da je grad Kraljevo konkurisao na konkursima koje je sprovodila EU, kao i da je do sada uspeo da dobije značajna finansijska sredstva koja su omogućila bolji život svim građanima. 

"Kada smo zajedno sa Ministarstvom privrede obezbedili sredstva za rekonstrukciju atletskog stadiona u Kraljevu, konkurisali smo kod Evropske unije kako bismo dobili novac za izgradnju prilaza koji omogućava osobama s invaliditetom, ali i majkama sa malom decom da dođu do atletskog stadiona", rekao je Terzić. 

Prema njegovim rečima, grad u Mataruškoj Banji sprovodi projekat vredan preko 400.000 evra, koji obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 5,3 kilometara što će obezbediti da gerontološki i rehabilitacioni centar, stanovnici i posetioci banje imaju sigurno vodosnabdevanje, a biće rekonstruisano dečije igralište i postavljene nove klupe i kante za otpad. 

"Ovo je još jedna od vrednih donacija Evropske unije Kraljevu uz koju ćemo da realizujemo projekat od značaja za turizam i privrednu aktivnost grada, bolji život stanovnika Mataruške Banje ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane", rekao je Terzić. 

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije, a kako je planirano, projekti bi trebalo da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 radnih mesta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis