Biznis vesti

OpenAI objavio mejlove Ilona Maska, on je taj koji je predložio da se fokusiraju na zaradu

Komentari

Autor: CNN

07/03/2024

-

15:53

OpenAI objavio mejlove Ilona Maska, on je taj koji je predložio da se fokusiraju na zaradu
EPA-EFE/TOLGA AKMEN - Copyright EPA-EFE/TOLGA AKMEN

veličina teksta

Aa Aa

OpenAI uzvratio je Ilonu Masku, koji je prošle nedelje tužio kompaniju ChatGPT zbog jurnjave za profitom i odstupanja od svoje prvobitne, neprofitne misije. 

OpenAI je objavio nekoliko Muskovih mejlova iz ranih dana kompanije koji izgleda pokazuju da Mask priznaje da je OpenAI potrebno da zaradi mnogo novca za finansiranje neverovatnih računarskih resursa potrebnih za pokretanje njegovih AI ambicija, prenosi CNN.

U mejlovima, čiji su delovi redigovani, Mask tvrdi da kompanija nema praktično nikakve šanse da izgradi uspešnu generativnu AI platformu samo prikupljanjem gotovine, i da je kompanija morala da pronađe alternativne izvore prihoda da bi preživela.

"Bićete beznadežni"

U mejlu generalnom direktoru Semu Altmanu od 22. novembra 2015, Musk, suosnivač OpenAI, rekao je da kompanija treba da prikupi mnogo više od 100 miliona dolara kako bi "izbegla da bude beznadežna". Mask je predložio obavezu finansiranja od milijardu dolara i obećao da će pokriti sve što ne bude prikupljeno.

OpenAI je u blog postu u utorak uveče rekao da Mask nikada nije ispunio svoje obećanje, izdvajajući 45 miliona dolara za finansiranje OpenAI, dok su drugi donatori prikupili 90 miliona dolara. Maskovi advokati odbili su da komentarišu tvrdnje OpenAI.

Mask je u mejlu od 1. februara 2018. rekao rukovodiocima kompanije da je jedini put za OpenAI da ga kupi Tesla, njegova kompanija za električne automobile. Kompanija je odbila, a Mask je napustio OpenAI kasnije te godine.

U decembru 2018, Mask je poslao e-poštu Altmanu i drugim rukovodiocima da OpenAI ne bi bio relevantan "bez dramatične promene u izvršenju i resursima".

Od nule do 90 milijardi

"Za ovo su odmah potrebne milijarde godišnje ili zaboravite", poslao je Musk e-poštom. "Stvarno se nadam da grešim".

Rukovodioci OpenAI su se složili. Godine 2019. formirali su OpenAI LP, profitni entitet koji postoji u strukturi veće kompanije. Ta profitna kompanija podigla je OpenAI od efektivno bezvrednog do vrednosti od 90 milijardi dolara za samo nekoliko godina - a Altman je u velikoj meri zaslužan kao idejni tvorac tog plana i ključ uspeha kompanije.

Microsoft je od tada uložio 13 milijardi dolara u bliskom partnerstvu sa OpenAI.

U Maskovoj tužbi, podnetoj prošle nedelje pred državnim sudom u Kaliforniji, navodi se da su kompanija i njeno partnerstvo sa Majkrosoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI, što predstavlja kršenje ugovora. Mask traži suđenje pred porotom poroti kao i da kompanija, Altman i suosnivač Greg Brockman vrate profit koji su dobili od poslovanja.

OpenAI je osnovan kao provera onoga što su osnivači verovali da predstavlja ozbiljnu pretnju koju je veštačka generativna inteligencija, ili AGI, predstavljala čovečanstvu. Kompanija je stvorila nadzorni odbor da pregleda bilo koji proizvod koji je kompanija stvorila, a kod njenih proizvoda je javno objavljen.

"Tužni smo što je do ovoga došlo"

Kompanija je u svom blog postu rekla da se nije odstupila od svoje misije i da će odbaciti sve Maskove tvrdnje. Rečeno je da je njegova tehnologija široko dostupna i poboljšava živote ljudi, dok kompanija nastavlja da se zalaže za bezbednost svojih proizvoda.

"Tužni smo što je do ovoga došlo sa nekim kome smo se duboko divili—nekim ko nas je inspirisao da ciljamo više, a zatim nam je rekao da nećemo uspeti, osnovao konkurenta, a zatim nas je tužio kada smo počeli da ostvarujemo značajan napredak ka OpenAI-ju misiji bez njega", navela je kompanija u svom blog postu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis