Biznis vesti

Džef Bezos ponovo prvi na listi milijardera, prestigao Maska

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

11:03

Džef Bezos ponovo prvi na listi milijardera, prestigao Maska
Džef Bezos ponovo prvi na listi milijardera, prestigao Maska - Copyright AP/Charles Krupa, EPA/Britta Pedersen

veličina teksta

Aa Aa

Američki preduzetnik i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask je nakon više od devet meseci pao sa prvog mesta Blumbergove liste milijardera, a na čelnoj poziciji se sada nalazi osnivač firme Amazon Džef Bezos.

Akcije Tesle su u ponedeljak pale za 7,2 odsto i Maskovo bogatstvo sada iznosi 197,7 milijardi dolara, dok Džef Bezos poseduje imetak vredan 200,3 milijarde dolara.

Jaz u bogatstvu između Maska i Bezosa, koji je u jednom trenutku iznosio čak 142 milijarde dolara, smanjuje se pošto se akcije Amazona i Tesle na berzi kreću u suprotnim pravcima.

Akcije Amazona su se više nego udvostručile od kraja 2022. godine, dok je vrednost Teslinih deonica pala za 50 odsto u odnosu na vrhunac iz 2021. godine, prenosi Blumberg.

Tesline akcije su pale u ponedeljak nakon što su preliminarni podaci pokazali da su isporuke iz njene fabrike u Šangaju pale na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana.

Nasuprot tome gigant onlajn trgovine Amazon beleži najbolji rast prodaje preko interneta od početka pandemije.

Džef Bezos je poslednji put bio na čelu Blumergove liste milijardera u 2021. godini, a najveći deo njegovog bogatstva potiče od 9,6 odsto udela u Amazonu, kompanije koju je osnovao.

Bezos se u 2021. godini povukao sa pozicije izvršnog direktora Amazona, a njegovu funkciju je preuzeo Endi Džesi, preneli su mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis