Biznis vesti

Finansijski mastermajnd: Kako je Džef Bezos uštedeo 600 miliona dolara samo zato što se preselio u Majami

Komentari

Autor: CBNC/euronews.rs

13/02/2024

-

10:49

Finansijski mastermajnd: Kako je Džef Bezos uštedeo 600 miliona dolara samo zato što se preselio u Majami
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlonedeljna prodaja akcija Džefa Bezosa u vrednosti od 2 milijarde dolara došla je uz dodatnu pogodnost - bez državnih poreza.

Prošle godine, Bezos je na Instagramu objavio da napušta Sijetl posle skoro 30 godina da bi se preselio u Majami. Rekao je da je taj potez učinio da bi bio bliži roditeljima i lansirnoj rampi svojih Blue Origin raketa. Ali, tajming je takođe ukazivao na još jedan razlog: poreze.

Država Vašington je 2022. godine uvela novi porez na kapitalnu dobit od 7% na prodaju akcija ili obveznica u iznosu većem od 250.000 dolara. Država Vašington nema porez na dohodak građana, tako da je novi porez značio da će se Bezos prvi put suočiti sa državnim porezima na prodaju svojih akcija.

Počevši od 1998. Bezos je prodavao Amazonove akcije u vrednosti od nekoliko milijardi dolara tokom više od dve decenije, kako bi finansirao svoju filantropiju, svoju svemirsku kompaniju Blue Origin, a odnedavno i svoju mega jahtu vrednu 500 miliona dolara i rastuću kolekciju vila kupljenih sa njegovom verenikom Loren Sančez.

Već nadoknadio izgubljeno vreme

2022. godine, kada je porez stupio na snagu, Bezos je prestao da prodaje. Nije prodao nijednu akciju Amazona 2022. ili 2023. godine, poklonivši samo 200 miliona dolara akcija na kraju prošle godine.

Posle preseljenja u Majami, Bezos je nadoknadio izgubljeno vreme. Prošle nedelje, otkriveno je da je Bezos pokrenuo unapred zakazan plan prodaje 50 miliona akcija pre 31. januara 2025. Po današnjoj ceni, to bi ukupno iznosilo više od 8,7 milijardi dolara.

Florida nema državni porez na prihod ili porez na kapitalnu dobit. Dakle, na prodaji od 2 milijarde dolara prošle nedelje, uštedeo je 140 miliona dolara koje bi platio državi Vašington. Na celokupnoj prodaji 50 miliona akcija tokom sledeće godine, uštedeće najmanje 610 miliona dolara. I to pod pretpostavkom da akcije Amazona ostanu nepromenjene. Ako nastave da rastu, vrednost njegovih akcija — i njegovih poreskih ušteda — biće još veća.

Drugim rečima, on je zaradio više nego što je platio svoju jahtu od 417 stopa, "Koru", samo sa uštedom od poreza na Floridi.

Kao novo ulaganje, Bezos je kupio dve vile u Indijan Kriku za 147 miliona dolara i navodno razmatra kupovinu još tri imanja na ostrvu, gde se takođe nalaze Tom Brejdi i Karl Ikan. Brokeri iz Majamija kažu da će Bezos verovatno srušiti kuće i izgraditi nove, a da će ukupni troškovi novog imanja verovatno premašiti 200 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis