Biznis vesti

Tokom prošle godine Srbija zaposlila najmanje 52.000 stranaca: Najviše radnika došlo iz Kine

Komentari

Autor: FoNet

11/03/2024

-

13:06

Tokom prošle godine Srbija zaposlila najmanje 52.000 stranaca: Najviše radnika došlo iz Kine
Tokom prošle godine Srbija zaposlila najmanje 52.000 stranaca: Najviše radnika došlo iz Kine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je tokom 2023. godine izdato više od 52.000 radnih dozvola strancima, što je skok od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, javlja RTS.

Samo u Beogradu je 30.000 stranih radnika više, ali i dalje nedostaju svi profili radnika. Neke procene su da nedostaje oko 20.000 vozača i otprilike isto toliko radnika u ugostiteljstvu.

Od ukupnog broja pridošlih, najviše je radnika iz Kine - 10.000. Drugi po brojnosti su građani Rusije - 8.000, zatim 5.500 radnika iz Turske, 3.000 iz Indije a slede Kuba, Nepal, Bangladeš i, konačno, zemlje iz susedstva.

Srbija je jedna od potpisnica Globalnog sporazuma o migracijama koji treba da štite migrante, ali i da bude u funkciji održivog razvoja.

"Programski okvir uključuje da se analizira tržište rada, da se radi na inforamtivnim sistemima kao na primer Welcome to Serbia, kao jedan od primera dobrih praksi koje treba pratiti", ukazala je Donatela Bradić iz Međunarodne organizacije za migracije UN (IOM).

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić za vreme čijeg je mandata kao ministarke za rad i započela izrada zakona o zapošljavanju stranaca i potpisano više međudržavnih sporazuma, kaže da su se ti radnici pokazali kao dobri i da su se porodično brzo integrisali.

"Ono što jeste neminovno je ta migracija radne snage i migracija iz inostranstva, ali prioritet svih naših aktivnosti jeste da se naši ljudi koji su, nažalost, nekih prethodnih godina u potrazi za poslom otišli, da se vrate", navela je Darija Kisić.

Nije tajna da je Evropska unija obezbedila velika sredstva za afričke zemlje, pre svega Maroko, Tunis i druge, odakle namerava da privuče talente.

U Srbiji se počelo sa izradom prve liste deficitarnih zanimanja, a strani državljani koji poseduju tražene kvalifikacije neće morati da čekaju odobrenje Nacionalne službe za zapošljavanje.

Taj spisak će biti podložen izmenama, jer ako se utvrdi da u nekim strukama više ne manjka radnika i da bi novopridošli strani radnici mogli da ugroze posao domaćim, Vlada će ih brisati sa spiska deficitarnih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis