Biznis vesti

Parlament Nemačke odobrio zakon o imigraciji da privuče kvalifikovane radnike

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

13:54

Parlament Nemačke odobrio zakon o imigraciji da privuče kvalifikovane radnike
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački parlament je danas odobrio novi zakon o imigraciji osmišljen da privuče kvalifikovane radnike u zemlju, koja pati od nedostatka radne snage koji opterećuje ekonomiju.

Zakon je usvojen sa 388 glasova "za" - za njega je glasala vladajuća SPD, liberalni FDP i Zeleni, dok je 234 poslanika glasalo "protiv", a 31 je bio uzdržan, preneo je Rojters.

Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske sestrinske stranke CSU glasale su protiv zakona, tvrdeći da će on olakšati ulazak nekvalifikovanih radnika.

Protiv je bila i krajnje desničarska partija AfD.

Zakon uključuje sistem zasnovan na bodovima koji smanjuje prepreke za dolazak u Nemačku kandidatima prema njihovim stručnim kvalifikacijama, godinama i poznavanju jezika.

Početkom ove godine, Udruženje nemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) je saopštilo da se više od polovine nemačkih kompanija bore da popune slobodna radna mesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Procenat kompanija koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju je na najvišem nivou, utvrdio je DIHK u istraživanju koje je uradio u 22.000 preduzeća, od kojih je 53 odsto prijavio manjak radne snge.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis