Biznis vesti

RZS: Inflacija u februaru pala na 5,6 odsto na godišnjem nivou

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

12:12

RZS: Inflacija u februaru pala na 5,6 odsto na godišnjem nivou
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Srbiji je pala u februaru, sa januarskih 6,4 odsto, na 5,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u februaru 2024. godine, u odnosu na januar 2024. godine, u proseku su povećane za 0,6 odsto.

Potrošačke cene u februaru 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 5,6 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 0,9 odsto. 

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru 2024. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Alkoholna pića i duvan (2,0 odsto), Transport (1,9 odsto), Restorani i hoteli (1,0 odsto), u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Zdravlje (za po 0,4 odsto) i u grupama Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i Oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,2 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama Odeća i obuća (-1,1 odsto) i Komunikacije (-0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

NBS: Spustio se rast cena hrane

Iz Narodne banke su istakli da slično kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije ključno doprinosi usporavanje rasta cena hrane i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, koja predstavlja indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta. Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u februaru iznosila 0,6 odsto i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena naftnih derivata i redovnim usklađivanjem cena cigareta s rastom akciza.

Što se tiče cena hrane i bezalkoholnih pića, one su na mesečnom nivou u proseku bile veće za 0,4 odsto, cene prerađene hrane su porasle za 0,5 odsto, a cene svežeg povrća za 2,9 odsto što je, kako su naveli iz NBS, niže od sezonski uobičajenih kretanja za ovaj period godine, dok su cene svežeg mesa niže nego u januaru.

Posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane spustio se ispod ukupne i bazne inflacije, tako da su u poređenju sa februarom prethodne godine cene hrane i bezalkoholnih pića povećane za 4,7 odsto. Cene energenata su pod uticajem poskupljenja naftnih derivata na mesečnom nivou porasle za 1,5 odsto, a međugodišnje je rast cena energenata u februaru iznosio 7,7 odsto.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u februaru su porasle za 0,2 odsto u odnosu na januar i vođene su poskupljenjem pojedinih usluga, i to komunalnih i ugostiteljskih. Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija je usporila na 5,2 odsto.

U Narodnoj banci Srbije očekuju nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu. Prema očekivanjima iz centralne banke, inflacija bi u granice cilja trebalo da se vrati sredinom godine, a da se krajem godine približi centralnoj vrednosti cilja od 3,0 odsto. Takvom kretanju doprineće efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

Komentari (0)

Biznis