Biznis vesti

Otvoren sajam automobila i motocikala u Beogradu: Posetioci će moći da vide 38 premijera

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

20:37

Otvoren sajam automobila i motocikala u Beogradu: Posetioci će moći da vide 38 premijera
Otvoren sajam automobila i motocikala u Beogradu: Posetioci će moći da vide 38 premijera - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Salon automobila "DDOR BG Car Show 08" i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" otvoreni su danas u Hali 1 Beogradskog sajma.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je ovogodišnje izdanje sajma i naveo da je ovo 86. godina kako se organizuje izložba vozila u Beogradu, ističući kako je to tradicija kakvih nema puno u Srbiji.

Naveo je da je ovo najvažniji sajam automobilske i moto industrije u ovom delu Evrope.

"Veliki broj renomiranih izlagača, najnoviji modeli, inovativna tehnička i tehnološka rešenja i ogroman broj posetilaca samo potvrđuje da je Srbija lider u oblasti saobraćaja u ovom delu Evrope", istakao je Vesić. 

Podsetio je kako je 3. aprila 1903. godine trgovac Boža Radulović uvezovao prvi automobil u Srbiju, iz Pešte i ocenio kako sve od tada do danas traje automobilska groznica i kako svaki novi tip automobila koji se pojavi izaziva interesovanje.

Poručio je da se Srbija u narednom periodu mora prilagoditi promenama u automobilskoj industriji, naveo da Srbija trenutno zaostaje za Evropom u broju električnih vozila, ali je podsetio i da će zato u Srbiji početi proizvodnja električnih automobila, italijanskog brenda Stelantis.

Vesić je naveo kako je država ove godine nastavila sa politikom davanja subvencija i po prvi put je subvencije opredelila za električne automobile.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Dodao je da će Srbija nastaviti sa izgradnjom propratne infrastrukture za električna vozila.

"Upravo završili tender za postavljanje 320 novih punilica za električne automobile i počinjemo na 16 različitih lokacija, pretvorićemo 16 stajališta na autoputevima u zelene oaze. Na svakoj od njih će biti između pet i 20 punjača za električne automobile i u narednom periodu počinjemo sa postavljanjem", rekao je Vesić. 

Poručio je da će do kraja godine na našim autoputevima biti već 33 punjača i uz 80 koliko u prvoj fazi treba da se postavi, on očekuje da u narednom periodu Srbija dobije 113 punjača, neračunajući one koje će pumpe same morati da postave.

Podsetio je kako je Zakonom o planiranju izgradnje uvedena obaveza da svi koji grade zgrade, na određen broj parking mesta moraju da postave električne punjače. 

"U Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji će biti izmenjen ove godine, pripremamo posebne oznake za električne automobile. To će biti druga boja tablice, ali će imati i poseban slovni znak, u okviru koga ćemo omogućavati nižu cenu putarine, odnosno skoro simboličnu cenu putarine na našim autoputevima. I dozvoliti lokalnim samoprama da mogu da ih oslobode plaćanja parkinga i da im daju druge pogodnosti koje možemo da damo, kako bi zaista stimulisali naše građanke i građane da koriste ovu vrstu automobila", kazao je Vesić.

Dodao je da je Ministartsvo odlučilo i da na četiri mesta na kojima se ulazi u Srbiju postavi dispenzere za vodonik, kako bi kamioni koji koriste tu vrstu pogona mogli da koriste srpske autoputeve.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević rekla je da ovaj sajam predstavla najvažniji događaj za uvoznike i prestavnike velikih brendova automobila.

Podsetila je na dugu tradiciju organizovanja automobilskih izložbi u Beogradu, ističući kako je ovaj sajam dokaz da ta tradicija ima težinu. 

Uporedila je beogradski sajam sa velikim evropskim sajmovima, poput onog u Ženevi, navodeći kako beogradski ima više od 30 premijera u automobilsom segmentu, odnosno više od 50 u segmentu motocikala.

Đurđević je ocenila kako je nulta emisija gasova jasan smer koji je automobilska industrija zauzela i dodala da ne postoji gotovo nijedan proizvođač koji nema neku vrstu ponude u sferi električnih vozila.

Podsetila je kako je ovo četvrta godina kako postoji subvencionisanje električnih vozila i dodala da je bitno da se ono nastavi i dalje.

Predsednik izvršnog odbora DDOR Novi Sad Frančesko Maši zahvalio se organizatorima ovog, kako je istakao, bitnog događaja i podsetio da je DDOR bio sponzor salona prethodnu deceniju.
Naveo je da je ove godine akcenat na sajber bezbednost, koje je, kako je ocenio, sve složenije i koje će uticati i na sama vozila.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Dodao je da auto-moto industrija ide kroz fazu promena, pre svega u sferi emisije gasova, odnosno njegovom smanjenju.

Otvaranju sajma su prisustvovali i ministar privrede Slobodan Cvetković i direktorka beogradskog sajma Danka Selić.

Komercijalni direktor u kompaniji "Krosrod Adrija" Igor Ševo naveo je kako će ovaj sajam pokazati posle duže vremena kako će predstavnici autokuća ponuditi pristupačnije cene kupcima.
"Očekujem da će nove i bolje ponude doprineti da poraste potražnja među maloprodajnim kupcima", rekao je Ševo za Tanjug i dodao kako kompanija očekuje da na sajmu najbolje prođu Fiatovi modeli, poput Fiat Pande i Fiata 500 i Fiata Tipo.

Predstavnik ovlaščenog uvoznika Suzukija, kompanije Eurosumar, Andrija Đurašević rekao je da u ovogodišnji sajam ulaze entuzijastično, jer se popravila situacija sa nabavkom novih vozila.
"Kupci sada mogu sa izvesnim i kratkim rokom da dođu do vozila", rekao je Đurašević za Tanjug, dodajući kako će za vreme trajanja sajma i kamatne stope finasiranja biti na adekvatnom nivou za kupce.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predstavnik uvoznika motocikala Kavasaki, kompanije Triomotors, Milorad Đekić rekao je za Tanjug kako očekuju da posećenost sajma bude veća nego prethodnih godina i naveo da je interesovanje za motore u Srbiji sve veće.

"Posebno očekujemo od motora u klasi od 650 kubika pa naviše, da će se prodaja povećati, jer Kavasaki nudi veliku paletu motora", istakao je Đekić.

Kapije sajma će za posetioce biti otvorene od četvrtka, 21. marta, pa sve do srede 27. marta. 
Sajam se održava osmi put u ovom formatu i okupiće oko 280 izlagača sa više od 60 automobilskih i moto brendova i 98 premijera. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ove godine biće organizovan pod sloganom "Šampion koji traje" i okupiti oko 230 izlagača, koji će predstaviti više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera.

Na "Motopassionu", pod sloganom "Strast koja te pokreće", prisustvo je najavilo oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i 60 premijera.

U hali 1 će svoja vozila predstaviti Mazda, Nissan, MG, Škoda, Subaru, Isuzu, Toyota, Honda, Opel, Peugeot, Suzuki, Fiat, Abarth, Jeep, Alfa Romeo, Citroen, Chery, Ford, Hyundai, Dacia, Renault, Kia, Volvo, Geely, Lynk&Co.

Mercedes, Maybach, BMW i Mini svoju ponudu predstaviće u hali 3.

Laka privredna vozila i ona iz LCV programa će u hali 3A predstaviti Mercedes, Renault, Dacia, Fiat Professional, BG Plast (proizvođač nadogradnji).

Biće predstavljena i mini izložba kineskih električnih vozila u organizaciji kompanije Ferum iz Šida (putničko i lako dostavno vozilo marke BAW - model Pony, lako dostavno vozilo marke Runhorse - model J2-P i džip petosed marke Dayun model Yuehu).

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na sajmu "Motopassion" u hali 4 svoje modele motocikala ATV vozila i skutera predstaviće BMW, Honda, KTM, Kawasaki, Suzuki, Motomorini, SYM, Yamaha, Ducati, Benelli, Zontes, QJ Motor, Kymco, Keeway, Polaris, Indian, Triumph, Husqvarna, GASGAS, Jawa, Linhai, Malaguti, CAN AM, Odes, Segway, Loncin, Voge, Peugeot, Peda, Kove.

Prateća automobilska oprema izložena je u halama 2 i 1A.

Sajam automobila i motocikala održava se u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4.

Radno vreme sajma od 21. do 26. marta biće od 10 do 20 časova, a 27. marta od 10 do 19 časova.

Komentari (0)

Biznis