Biznis vesti

Prodat hotel Jugoslavija po početnoj ceni od 3,17 milijardi dinara, ko je novi vlasnik

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

22/03/2024

-

12:21

Prodat hotel Jugoslavija po početnoj ceni od 3,17 milijardi dinara, ko je novi vlasnik
Prodat hotel Jugoslavija po početnoj ceni od 3,17 milijardi dinara, ko je novi vlasnik - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija MV investment doo, koja je u vlasništvu Millennium Team doo Beograd, kupila je danas imovinu kompanije Danube Riverside za 3,17 milijardi dinara na javnoj licitaciji u hotelu Jugoslavija, koji je deo imovine koja se kupuje.

To je ujedno bila i najniža cena, koju je MV investment prihvatio.

Javno nadmetanje za imovinu kompanije Danube Riverside u čijem vlasništvu je hotel Jugoslavija počelo je danas u 12 sati.

Novinarima je bilo dozvoljeno da prisustvuju nadmetanju, ali nije bilo dozvoljeno snimanje i fotografisanje licitacije. Objašnjenje je da se postupak vodi kao sudski postupak.

Stečajni upravnik Danube Riverside Ivan Čukarević rekao je da na licitaciji učestvuje samo jedan učesnik koji je ispunio uslove konkursa.

Kao javnost, licitaciju je pratio poslanik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović.

Kako je sprovedena procedura prodaje? 

Procedura prodaje hotela Jugoslavija sprovedena je u skladu sa zakonom, izjavio je Čakarević.

"Kada kupac u potpunosti isplati prodajnu cenu, i kada se to konstatuje u rešenju dobiće vlasništvo nad ovim pravnim licem. Ja sam kao stečajni upravnik srećan što se bankrotstvo završilo prodajom pravnog lica", rekao je on novinarima nakon licitacije završene prodajom hotela.

 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Odgovarajući na novinarska pitanja zašto se išlo sa pola početne cene od realne vrednosti ako se znalo da ima jedan ponuđač i kako će se rešiti imovinsko-pravni odnosi, on je rekao da je što se tiče početne cene zakon tako definisao i da je u stečaju početna cena 50 odsto od procenjene vrednosti.

"Tako je i kada je jedan ponuđač, a nismo znali da će biti jedan", rekao je on i dodao da će se imovinsko-pravni odnosi rešavati na sudu.

Šta je saopštio novi vlasnik? 

Millennium Team doo Beograd je saopštio danas da će ukupna ulaganja, koja se planiraju u naredne četiri godine, iznositi više od 400 miliona evra.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je ranije objavila da se prodaje imovina preduzeća Danube Riverside-a u stečaju, a najvažniji deo te imovine je beogradski hotel Jugoslavija.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U oglasu je navedeno da imovinu Danube Riverside čine poslovni prostor na Bulevaru Nikole Tesle 3. u Beogradu gde se nalazi hotel Jugoslavija, zatim gradsko građevinsko zemljište na katastarskoj parceli 2442/1 katastarske opštine (KO) Zemun površine 45.613 metara kvadratnih, od čega je pod objektom 13.981 kvadrata, kao i lusteri i bista, skulptura, delo Aleksandra Zarina.

Za luster tavanicu u okviru hotela Jugoslavija navodi se da je u skladu sa rešenjem Muzeja primenjene umetnosti određena za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja primenjene umetnosti.

Za bronzanu bistu deo fontane Vodeni cvet Aleksandra Zarina je rešenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno svojstvo kulturnog dobra.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Navodi se da je katastarska parcela 2442/1 KO Zemun predmet zajedničke svojine stečajnog dužnika i društva MV Investment doo Beograd i da nije urađeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta pa je procena vrednosti imovine rađena pod specijalnom pretpostavkom.

U oglasu se ističe i da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak po osporenom izlučnom zahtevu Luke Beograd, u kome je tužilac protiv stečajnog dužnika i MV Investment pokrenuo imovinsko-pravni zahtev koji tereti deo pomenute katastarske parcele gde se nalazi hotel Jugoslavija.

Hotel Jugoslavija otvoren je 1969. godine, kada je bio i najveći i najmoderniji hotel u SFRJ, a među njegovim gostima bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Amstrong, američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter, libijski vođa Muamer el Gadafi.

Komentari (0)

Biznis