Društvo

Šta će se nalaziti na mestu Hotela Jugoslavija? Dve kule od 155m visine, stručnjaci ukazuju na potencijalne probleme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2023

-

10:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na prostoru na kom se nalazi Hotel Jugoslavija uskoro će biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks. Grad Beograd pozvao je na javni uvid sve koji žele da vide kako će izgledati taj deo Beograda kada se bude izgradilo novih 240.000 kvadrata.

U protekle tri decenije, Hotel Jugoslavija ugostio je više golubova nego turista. A prema planu detaljne regulacije, uskoro će na tom mestu biće izgrađene dve kule od 155 metara.

"To je nešto niže od 168 metara visoke kule Beograd, koja je najviša u Beogradu, a i najverovatnije na Balkanu", rekao je za Euronews Srbija arhitekta Slobodan Maldini.

Sanja Solarević iz udruženja "Naša mesna zajednica", rekla je da je "postoji kula na toj parceli, sa već izgrađenim hotelom koji ima osam spratova i koji je oko 30 metara visok, a sada treba da se stavi pored kula od 150 metara".

Ni gradonačelnik prestonice se ne protivi izgradnji visoke građevine na tom mestu.

"Nemam ništa protiv. Štaviše, smatram da, ako ćemo negde da pravimo visoke kule, onda je to Novi Beograd. E sad, ako postoji kapacitet, pretpostavljam da se to uzelo u obzir kad se pravio plan", istakao je graodnačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da "ne znamo šta će tu biti".

"Ovo je početna faza izrade plana, elaborat za rani javni uvid koji podrazumeva da sve institucije koje su nadležne treba da kažu šta misle o tom prostoru", navodi Stojčić.  

Problem na koji stručnjaci ukazuju, jeste što upravo privatne kompanije finasiraju izradu tog plana, što znači da same sebi stvaraju najpovoljnije uslove za gradnju.

"Uloga grada je svedena na savetodavnu. Ono što je karakteristično, da se tu nigde ne pojavljuje Zavod za zaštitu spomenika kulture, budući da se radi o prostoru od izuzetnog značaja za savremenu srpsku arhitekturu i nema nigde Zavoda za urbanizam Grada Beograda", rekao je arhitekta Maldini.

Do 2011. godine, Hotel Jugoslavija bio je evidentiran kao dobro pod prethodnom zaštitom, jer je originalni enterijer delimično promenjen zbog posledica bombardovanja. Nakon toga hotel je "u kandžama" investitora.

Nekada je ovo bilo luksuzno zdanje koje je pokazivalo snagu jugoslovenskog samoupravnog socijalizma stranim državnicima. Danas je prostor za svadbe, krštenja, kockarnice i brzu hranu. A sutra će na ovom mestu verovatno nići šoping molovi, kancelarije i stanovi za bogate.

Planom se produžavaju bulevari Nikole Tesle i Maršala Tolbuhina, ulica Aleksinačkih rudara, Keja oslobođenja, uključujući i deo priobalja i deo Parka prijateljstva na Ušću, što će, kažu stručnjaci, dodatno opteretiti taj deo Novog Beograda.

Komentari (0)

Srbija