Biznis vesti

U prva dva meseca 2024. BDP Srbije uvećan za oko 5,7 odsto: Industrijska proizvodnja i strane investicije u porastu

Komentari

Autor: FoNet

08/04/2024

-

22:52

U prva dva meseca 2024. BDP Srbije uvećan za oko 5,7 odsto: Industrijska proizvodnja i strane investicije u porastu
U prva dva meseca 2024. BDP Srbije uvećan za oko 5,7 odsto: Industrijska proizvodnja i strane investicije u porastu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva meseca 2024. godine, međugodišnje, je uvećan za oko 5,7 odsto, a tekuća dinamika premašuje projektovanu stopu rasta od 3,5 odsto na nivou cele godine, navodi se u najnovijem izdanju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Industrijska proizvodnja je u februaru 2024. godine u odnosu na isti mesec prošle godine uvećana za 8,4 odsto.

U februaru je zabeleženo i prvo uvećanje međugodišnje vrednosti spoljnotrgovinske razmene, posle deset meseci kontinuiranog opadanja.

U prva dva meseca 2024. godine približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom 79,3 odsto, dok je godinu dana ranije ta vrednost iznosila 75,7 odsto.

Priliv stranih direktnih investicija je bio veći nego lane u istom periodu, dok je republički budžet u suficitu, a zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo, navodi se u analizi MAT.

U februaru je nastavljeno smanjivanje međugodišnje inflacije koje je počelo u aprilu 2023. godine.

Takav trend će se nastaviti, jer u Narodnoj banci Srbije očekuju povratak međugodišnje inflacije u granice cilja tri plus minus 1,5 odsto već u maju.

Popravlja se pokrivenost potrošačke korpe

Budžet Srbije je, u prva dva meseca ove godine, ostvario primanja u iznosu od 331,6 milijardi dinara, dok su ukupno izvršeni izdaci budžeta u istom periodu iznosili 326,34 milijarde.

Ostvareni fiskalni rezultat od 5,27 milijardi dinara, što je za 8, 31 milijardu dinara bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila je iznosila 95.836 dinara, dok je medijalna neto zarada za januar 2024. godine iznosila je 73.733 dinara.

U skladu sa navedenom dinamikom kretanja prosečne zarade i nižom međugodišnjom inflacijom, popravlja se i pokazatelj pokrivenosti prosečne i minimalne potrošačke korpe prosečnom zaradom, dodaje MAT.

U januaru 2024. godine, zabeleženo je smanjenje deviznih rezervi u iznosu od 16,8 miliona evra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis